Minder straf Indonesische extremisten

Members of the Indonesian air force perform before a ceremony commemorating the 65th anniversary of the country's independence from Dutch colonial rule in front of Merdeka (Freedom) palace in Jakarta, Indonesia,Tuesday, Aug. 17, 2010. (AP Photo/Achmad Ibrahim)
Members of the Indonesian air force perform before a ceremony commemorating the 65th anniversary of the country's independence from Dutch colonial rule in front of Merdeka (Freedom) palace in Jakarta, Indonesia,Tuesday, Aug. 17, 2010. (AP Photo/Achmad Ibrahim) AP

Een moslim-extremist die veroordeeld is wegens medeplichtigheid aan zelfmoordaanslagen in Bali, in 2005, kreeg vandaag, evenals tientallen anderen, strafvermindering ter gelegenheid van de 65ste viering van Onafhankelijkheidsdag in Indonesië.

Anif Solchanudin heeft verklaard geen spijt te hebben van de aanslagen op drie overvolle restaurants. Ook heeft hij gezegd nog steeds als martelaar te willen sterven. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie wordt zijn straf van 15 jaar met 5 maanden verkort.

Twintig andere veroordeelde moslimstrijders die gevangen zitten in Sulawesi en op het eiland Nusakambing kregen strafverminderingen tot zes maanden. En elders wachten nog 33 anderen op soortgelijke berichten.

De mannen zijn veroordeeld voor misdaden variërend van medeplichtigheid aan aanslagen, het huisvesten van terreurverdachten dan wel illegaal wapenbezit of het verzwijgen van informatie over geplande aanslagen.

Indonesië is sinds 2002 getroffen door een reeks zelfmoordaanslagen die worden toegeschreven aan de organisatie Jemaah Islamiyah, een netwerk dat verband zou houden met Al-Qaeda. Meer dan 600 moslimstrijders zijn inmiddels gearresteerd, veroordeeld en opgesloten. Ook zij hebben volgens de regering echter recht op strafvermindering. (AP)