Miljoenen aan muziekrechten niet geïnd

Sena, de auteursrechtenorganisatie die de naburige rechten exploiteert van muzikanten en producenten en bedrijven laat betalen voor hun muziekgebruik, loopt tientallen miljoenen mis. Volgens berichtgeving in de tijdschriften Entertainment Business en Quote zijn er jarenlang facturen verstuurd zonder dat gecontroleerd werd of die betaald werden. Omdat talloze facturen langer dan vijf jaar zijn blijven liggen, en de facturen daardoor niet meer geïnd kunnen worden, zou de organisatie nu een bedrag van 35,5 miljoen mislopen.

Interim-directeur Cees van Steijn ontkent dat Sena zoveel geld tekort komt. „Er zijn drie bedragen waaruit dat eindbedrag bestaat. Er is 14,5 miljoen euro aan openstaande facturen. Dat komt door bedrijven die eerder wel muziek gebruikten, maar nu zeggen dat niet meer te doen. Zij willen hun facturen dus niet meer betalen. Daar moeten we een inspectie op af sturen.”

Van Steijn: „Dan staat er nog 12,5 miljoen euro open waarvan de facturen zijn verstuurd aan bedrijven die ondertussen niet meer blijken te bestaan. Dit komt doordat Sena het registers van de Kamer van Koophandel heeft gebruikt om hun bestand van aan te schrijven bedrijven aan te leggen. Het resterende bedrag van 8,5 miljoen euro is ontstaan doordat we voorbarig facturen hebben gestuurd”.

Elk bedrijf is volgens Sena verplicht om aan te geven of ze muziek gebruiken in hun kantoor, winkel, kantine of op hun website. „Als bedrijven herhaaldelijk niet reageerden op onze vraag zich bij ons te registreren, stuurden we ze uiteindelijk maar een factuur om te kijken of we dan iets van ze zouden horen”.

Van Steijn wijt de administratieve achterstand aan Sena’s poging het incassosysteem te automatiseren. Ook zegt hij dat het „niet meer voor zou mogen komen dat er op voorhand facturen worden verstuurd”.