Kort nieuws Voorpagina

Zestig militairen gedood bij aanslag in Bagdad

Bagdad, 17 aug. Bij een van de bloedigste aanslagen in Irak in weken zijn vanochtend zestig rekruten gedood die stonden te wachten voor een legerhoofdkwartier in de hoofdstad Bagdad. Er zouden ongeveer 125 mensen gewond zijn geraakt. Het Iraakse leger schrijft de aanslag toe aan de sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak. Pagina 5

Gemeenten: geen nationale politie

Rotterdam, 17 aug. Burgemeesters willen geen nationale politie. Ze vrezen dat ze bevoegdheden over de politie zullen kwijtraken. Dat blijkt uit de reacties van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op berichten dat VVD, PVV en CDA een ministerie van Veiligheid willen invoeren met daaronder een nationale politie. Pagina 2

Kritiek op Blair om donatie memoires

Londen, 17 aug. De Britse oud-premier Tony Blair doneert de opbrengst van zijn memoires aan het British Legion, de organisatie die zich het lot aantrekt van oud-strijders. De donatie is hem op flinke kritiek komen te staan. Pagina 4

Griekse dictator Joannídis dood

Athene, 17 aug. In de Atheense Korydallós-gevangenis is gisteren Dimitris Joannídis (87), de laatste dictator van Griekenland, overleden. Hij zat een straf van zeven maal levenslang uit voor zijn aandeel in de militaire staatsgreep van 21 april 1967. Pagina 5

Toch geen huwelijk homo in Californië

San Francisco, 17 aug. Het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Californië blijft voorlopig verboden. Nadat een federale rechter het verbod eerder deze maand had opgeheven, ligt de zaak nu bij een Hof van Beroep, dat het verbod handhaaft totdat het uitspraak doet. Pagina 4

Haven Rotterdam grootste groeier

Rotterdam, 17 aug. Rotterdam heeft het afgelopen jaar van de drie belangrijkste zeehavens in Noordwest-Europa de grootste groei geboekt. Dat blijkt uit overslagcijfers die de haven van Hamburg gisteren bekend heeft gemaakt. Pagina 13

Handel is tegen bloeddiamanten

Harare, 17 aug. Een van ’s werelds grootste netwerken van diamanthandelaren dreigt leden te schorsen die handelen in stenen uit een controversieel diamantveld in Zimbabwe. Pagina 13