Kort nieuws Kunst

Fotograaf Herman Leonard overleden

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 17 aug. Jazzfotograaf Herman Leonard is zaterdag in zijn woonplaats Los Angeles overleden. Leonard, die bekendheid verwierf met afbeeldingen van jazzgrootheden als Billie Holiday, Duke Ellington en Miles Davis, werd 87 jaar. Leonard werd beroemd met rokerige zwart-witfoto’s uit donkere jazzclubs, eind jaren veertig. In 2005 kwam zijn woning in in New Orleans (Louisiana) onder water te staan als gevolg van orkaan Katrina. Duizenden foto’s gingen toen verloren. Maar voor de ramp had hij wel 60.000 negatieven naar het Ogden Museum van Zuidelijke Kunst in New Orleans gestuurd.

Werk Dijkstra en Appel in Stedelijk

Amsterdam, 17 aug. Werk van onder meer Karel Appel, Stanley Brouwn, Daniel Buren, Jan Dibbets, Rineke Dijkstra, Ger van Elk, Morgan Fisher, Barbara Kruger en William Leavitt zal worden getoond op de expositie Taking Place, waarmee het Stedelijk Museum in Amsterdam op 28 augustus tijdelijk weer opengaat. De bouwwerkzaamheden aan de nieuwbouw van het museum zijn nog niet voltooid, maar de restauratie van het oude gebouw is vrijwel af. Dat viert het museum met de manifestatie The Temporary Stedelijk, tussen 28 augustus en 9 januari 2011. De keuze van de kunstwerken op de eerste expositie is geïnspireerd door het begrip tijdelijkheid en door de relaties die kunstenaars en bezoekers hebben met het gebouw van het Stedelijk Museum, aldus de woordvoerder. (ANP)