Kort nieuws Economie

Verzekeraar Eureko maakt grote winstsprong

Zeist, 17 aug. Het verzekeringsconcern Eureko heeft de nettowinst over het eerste half jaar zien stijgen van 115 miljoen euro in de periode vorig jaar tot 864 miljoen euro dit jaar. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het moederconcern van onder meer Achmea en Zilveren Kruis. De winstsprong was voor een groot deel te danken aan een eenmalige boekwinst op de verkoop van de Poolse onderdelen. Maar ook zonder deze eenmalige meevaller zou de netto winst over de eerste zes maanden van het jaar licht hoger zijn uitgekomen. (ANP)

Barclays koopt vervolging VS af

Washington, 17 aug. De Britse bank Barclays heeft toegezegd bijna 300 miljoen dollar (234 miljoen euro) te betalen om vervolging wegens het schenden van Amerikaanse sancties af te kopen, zo werd gisteren bekend. De bank had tegen de voorschriften in zaken gedaan met Cuba, Iran, Libië, Soedan en Birma. Barclays werd beschuldigd van het schenden van de International Emergency Economic Powers Act en de Trading with the Enemy Act. De schendingen hebben plaatsgevonden tussen 1995 en 2006, zo blijkt uit documenten. De zaak tegen Barclays was de laatste in een serie tegen grote banken. (ANP)

Philips voor de rechter om hotel-tv

Voorburg, 17 aug. Het bedrijf ToWatch heeft Philips voor de rechter gedaagd, omdat de multinational uit Eindhoven een contract zou hebben geschonden bij het ontwikkelen van een systeem voor hotel-tv’s. Donderdag staan de partijen voor de rechtbank in Amsterdam tegenover elkaar, zo meldde de advocaat van ToWatch. ToWatch is een jonge onderneming uit Voorburg die betaal-tv systemen ontwikkelt voor hotels en ziekenhuizen. Twee jaar lang deelde ToWatch zijn expertise met Philips, op voorwaarde dat het elektronicaconcern geen concurrerende activiteiten zou ondernemen. Dat zou Philips volgens ToWatch wel hebben gedaan. (ANP)

Boskalis breidt haven uit in Angola

Papendrecht, 17 aug. Baggeraar Boskalis heeft een nieuwe opdracht binnengesleept in Angola. Het bedrijf gaat de haven van Soyo, in het noordwesten van het Afrikaanse land, uitbreiden en er onderhoud plegen. Met de opdracht is een totaalbedrag gemoeid van 155 miljoen euro, waarvan Boskalis de helft toekomt, zo maakte de onderneming vandaag bekend. De baggerwerkzaamheden in de LNG-haven beginnen nog dit jaar en zullen naar verwachting medio volgend jaar zijn afgerond. (ANP)