Kort nieuws Buitenland

Leider Democraten tegen moskee bij Ground Zero

Washington, 17 aug. De leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, Harry Reid, heeft zich gisteren tegen het beoogde islamitische centrum bij Ground Zero in New York uitgesproken. Reids standpunt wordt door Amerikaanse media uitgelegd als afstand nemen van president Barack Obama. De senator moet in zijn staat Nevada concurreren met de zeer conservatieve Republikein Sharron Angle bij de Congresverkiezingen in november. Obama kreeg dit weekend veel kritiek van Republikeinen omdat hij het recht op een moskee bij Ground Zero verdedigde. Projectontwikkelaar Sharif El-Gamal, die onlangs een andere locatie opperde, zei gisteren dat de bouw bij Ground Zero doorgaat. (AP)

Vliegtuig Colombia in drie stukken

Bogotá, 17 aug. Een vliegtuig uit Bogotá met 131 passagiers is gisteren tijdens de landing op het Colombiaanse eiland San Andres in drie stukken gebroken. De enige dode was een 68-jarige vrouw die waarschijnlijk aan een hartaanval overleed. De gouverneur van het eiland noemt het „een wonder” dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Er vielen zes zwaargewonden, 119 passagiers zijn in ziekenhuizen onderzocht. De autoriteiten onderzoeken of het vliegtuig mogelijk is getroffen door de bliksem. (AP, BBC)

Vijf hulpwerkers Darfur uitgezet

Khartoum, 17 aug. De autoriteiten in de West-Soedanese regio Darfur hebben vijf functionarissen van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis uitgewezen, zo heeft de VN gisteren bekendgemaakt. De uitgewezen VN-medewerkers zijn van de vluchtelingenorganisatie UNHCR en van de voedselorganisatie FAO. De reden is niet meegedeeld. Maar sinds het Internationaal Strafhof in Den Haag in maart 2009 een arrestatiebevel uitvaardigde tegen president Bashir wegens misdrijven tegen de menselijkheid in Darfur zijn de spanningen tussen autoriteiten en hulporganisaties hoog opgelopen. (Reuters, AFP)

Rusland arresteert ‘Roemeense spion’

Moskou, 17 aug. De Russische geheime dienst (FSB) heeft gisteren een diplomaat van de Roemeense ambassade in Moskou gearresteerd op verdenking van spionage. Gabriel Grecu, eerste secretaris van de afdeling politieke zaken van de ambassade, heeft geprobeerd om militaire geheimen te bemachtigen, zegt de FSB. Volgens de FSB werd Grecu „op heterdaad” betrapt met spionageapparatuur. De Roemeense ambassade en het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken weigeren in te gaan op de zaak. De diplomaat moet Rusland binnen 48 uur verlaten. (AP, Reuters)

Gouverneur raakt steun Poetin kwijt

Moskou, 17 aug. De gouverneur van de Russische provincie Kaliningrad krijgt geen tweede termijn. Dat heeft regeringspartij Verenigd Rusland, waarvan Poetin voorzitter is, gisteren besloten. In Rusland worden gouverneurs benoemd door de politieke partij die het voor het zeggen heeft in het land. De gouverneur van de door Polen en Litouwen ingesloten Russische enclave aan de Oostzee is impopulair bij de plaatselijke bevolking. In januari was de enclave het toneel van massale burgerprotesten tegen de plaatselijke autoriteiten en tegen de regering Poetin. Het besluit van Verenigd Rusland wordt gezien als een poging van de Russische regering om enigszins tegemoet te komen aan de onvrede onder de burgers over plaatselijke werkloosheid en corruptie. (Reuters)

Beroep in zaak Cambodjaan Duch

Phnom Penh, 17 aug. De aanklagers van het Cambodja-tribunaal zijn gisteren in beroep gegaan tegen de celstraf voor oud-gevangenisleider Duch. Die werd vorige maand veroordeeld tot 35 jaar, waarvan hij er negentien zou moeten uitzitten. Dit vonnis riep hevige emoties op bij nabestaanden van de zeker 14.000 Cambodjanen die tijdens het regime van de Rode Khmer omkwamen in de Tuol Sleng-gevangenis. De aanklagers hadden veertig jaar geëist. Duch is zelf ook in beroep gegaan. Hij zegt dat hij slechts in opdracht handelde en niet kon weigeren uit vrees voor zijn eigen leven. (AP)