Kort nieuws Binnenland

Strandfeest Hoek op omstreden datum gaat door

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 aug. Het dancefeest Ministry of Beats in strandpaviljoen Miljonairs in Hoek van Holland gaat komende zondag door. Dat heeft de exploitant vanmorgen laten weten na uitvoerig overleg met de gemeente Rotterdam. Het besloten feest wordt gehouden op de dag dat het precies een jaar geleden is dat in de deelgemeente Hoek van Holland een dode viel tijdens het ontspoorde strandfeest Sunset Grooves. De gemeente Rotterdam en de politievakbonden noemen het onkies om op diezelfde datum weer een strandfeest te organiseren. „Wij vinden deze keuze getuigen van slechte smaak, maar kunnen het niet verbieden, omdat het feest binnen de exploitatievergunning valt”, zegt de woordvoerder van burgemeester Aboutaleb.

A’dam: tweede huis moet verhuurd

Door een onzer redacteuren

Amsterdam, 17 aug. Amsterdam probeert de overspannen woningmarkt open te breken door bezitters van een tweede huis te dwingen dat te verhuren. Eigenaren van een kleine woning die elders staan ingeschreven, moeten die ter beschikking stellen als sociale huurwoning. Deze zomer hebben 750 huizenbezitters een brief van de gemeente ontvangen die meldt dat hun leegstaande woning onder de sociale huurgrens valt. De gemeente wil voorkomen dat mensen die buiten de stad wonen een pied-à-terre aanhouden terwijl er jarenlange wachtlijsten zijn voor huurwoningen. Eigenaren mogen hun huis ook in de vrije sector verhuren, bevestigt een gemeentewoordvoerder.

Marine ontneemt piraten hun motor

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 17 aug. Het marineschip Hr. Ms. De Zeven Provinciën heeft gisterochtend in de Golf van Aden zeven piraten ontdaan van hun zware buitenboordmotor en ontwapend. Het fregat reageerde op een noodoproep van een Griekse tanker die werd aangevallen, zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De zeerovers waren al op de vlucht geslagen voor een Japanse marinehelikopter, waarna een helikopter van De Zeven Provinciën de jacht overnam en vergeefs waarschuwingsschoten loste. Nadat het fregat de zeerovers had ingehaald, gooiden die hun wapens en enterladder overboord. De piraten mochten met een lichte motor terugvaren naar de wal.

OM in cassatie om duw van woonboot

Den Haag, 17 aug. Het Openbaar Ministerie (OM) vecht de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in de zaak rond een woonboot in Hellevoetsluis aan bij de Hoge Raad. Dat heeft het OM laten weten. Het hof veroordeelde de eigenaar van een woonboot tot vier maanden celstraf omdat hij vorig jaar februari twee mannen in het ijskoude water duwde. Als gevolg daarvan overleed een van hen. Justitie vond dat sprake was van moord en eiste zes jaar cel, maar het gerechtshof achtte dit niet bewezen en vonniste veel lager. (ANP)

Heckrunderen fout geteld: 142 minder

Driebergen, 17 aug. Staatsbosbeheer heeft zich vergist bij het tellen van het aantal heckrunderen dat in de Oostvaardersplassen leeft. Er blijken 142 runderen minder te zijn dan de organisatie tot nu toe heeft gemeld. Die dieren zijn niet doodgegaan; ze zijn er gewoon nooit geweest, aldus Staatsbosbeheer vandaag. De vergissing kwam aan het licht toen Staatsbosbeheer de kudde onlangs liet hertellen door deskundigen, nadat een politieke discussie was ontstaan over het aantal koeien dat de strenge winter heeft overleefd. (ANP)

Resten soldaat uit WO II gevonden

Sprang-Capelle, 17 aug. Bij bodemonderzoek in de Overdiepse Polder bij Sprang-Capelle in Noord-Brabant zijn vorige week de stoffelijke resten van een geallieerde militair gevonden. Een laboratorium zal proberen om zijn identiteit te achterhalen, meldde Defensie vandaag. De soldaat is waarschijnlijk in december 1944 of januari 1945 gesneuveld. (ANP)