Kip karnemelk

Eén vooroordeel over de Amerikaanse keuken klopt wel: er wordt met overgave gefrituurd. Op de jaarlijkse State Fairs (een soort gigantische boerenkermissen waar je tussen de koeien- en paardententoonstellingen ook in de achtbaan kunt en naar stand-up comedy kan kijken) wordt zo’n beetje alles wat eetbaar is in heet vet gegooid. ‘Gewone’ dingen zoals worstjes en patat, maar ook balletjes roomboter, in chocola gedoopte bacon en perziken met slagroom. Alleen al het lezen van zo’n lijstje maakt je een beetje misselijk.

Het kan ook simpeler en lekkerder. Gefrituurde kip bijvoorbeeld, het traditionele zondagsdiner van het Amerikaanse zuiden. Nee, nu niet meteen aan Kentucky Fried Chicken denken. Dat een slimme meneer uit Louisville stinkend rijk is geworden met de fastfood versie van deze crowd-pleaser, kan die kip ook niet helpen. Goede zelf gefrituurde kip is hemels eten. Een brosse, zoutige korst, met daaronder het allersappigste kippenvlees. En die karnemelk klinkt raar, maar maakt het vlees extra mals.

Het frituren van flinke stukken vlees vergt wat aandacht. Zorg dat de olie op temperatuur blijft: te heet en het vel verbrandt voor de binnenkant gaar is, te koud en je kip wordt te vet. Warm houden doe je zo kort mogelijk op een rek in de oven, waarbij de stukken elkaar niet mogen raken – zo blijven ze knapperig. Frituren blijft een gedoe en de schoonmaak na afloop (ik zeg het maar eerlijk) is geen lolletje. Maar deze kip is het waard.

10 stukken kip met vel (drumsticks en karbonades)

1 liter karnemelk

een beetje tabasco

bloem

arachideolie

Doe de karnemelk in een grote kom met de tabasco, zout en flink peper. Leg de kip erin. De stukken moeten helemaal onder staan. Laat een uur of 6 in de koelkast marineren.

Neem de kip een half uur voor het bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 80 graden.

Verhit de olie in de pan waarin je gaat frituren. De hoeveelheid olie hangt af van de diameter van de pan, zorg dat ook met de kip erbij genoeg ruimte is voor de borrelende olie. Als de olie de 180 graden bereikt heeft, kun je gaan frituren.

Doe een paar kopjes bloem, vermengd met flink zout en peper, in een grote bak of pan met goed sluitend deksel. Neem zoveel stukken kip als je tegelijk kunt frituren uit de marinade en leg ze in de bloem. Schud de bak, met het deksel erop, een paar keer stevig om zodat de kip gelijkmatig met bloem bedekt wordt. Laat de stukken kip voorzichtig in de olie zakken en frituur een minuut of 15. Keer de stukken af en toe om. Laat de kip uitlekken op keukenpapier, en hou warm terwijl je de rest frituurt.

Klary Koopmans

Janneke Vreugdenhil is op vakantie tot en met 30 augustus.