Karzai wil af van beveiligingbedrijven

Binnen vier maanden moeten alle particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan stoppen met hun werk. Dat heeft president Hamid Karzai gisteren gelast. De president maakt bezwaar tegen de beveiligers omdat zij geregeld buiten de wet opereren en zich niet makkelijk laten aansturen.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe het verbod moet worden ingevoerd. Ambassades, hulporganisaties en buitenlandse militairen maken volop gebruik van de internationale en Afghaanse bedrijven voor de beveiliging van gebouwen, bases en konvooien. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om opheldering gevraagd. „Op dit moment vinden we dat er nog steeds behoefte is aan particuliere beveiligers in Afghanistan”, zei een woordvoerder.

Karzai zei eerder deze maand dat de bedrijven „ernstige problemen” veroorzaken en dat Afghanen die het land willen dienen zich moeten aansluiten bij de politie. Volgens hem vormen de beveiligers een structuur die „parallel” staat aan de officiële veiligheidsdiensten.

Door opleiding van het Afghaanse leger en de politie moet de internationale troepenmacht vanaf juli volgend jaar kunnen worden afgebouwd. Commandant van de troepen David Petraeus zei dit weekeinde dat hij de optie wil openhouden om daar later mee te beginnen. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates weersprak dat gisteren. Hij zei tegen The Los Angeles Times dat „niemand eraan twijfelt dat we in juli 2011 beginnen met het terugtrekken van troepen.” (AP)