Kamer tevreden met cultuuromslag bij DNB

Politieke partijen hebben positief gereageerd op het plan van De Nederlandsche Bank (DNB) om de toezichtscultuur te veranderen. Ook het voornemen van demissionair minister De Jager (Financiën, CDA) om de zittingsduur van leden van de directie van DNB te beperken tot maximaal twee termijnen (veertien jaar) kan op instemming rekenen. GroenLinks noemt dat „dapper”.

Het CDA noemt het plan „een goed begin”. Kamerlid Blanksma: „Nu moet de uitvoering nog wel goed ter hand worden genomen. Het is goed dat daarbij externe deskundigen betrokken zijn.”

Ook de PvdA is positief over het plan van aanpak. Kamerlid Groot vindt het terecht dat de nadruk komt te liggen op het beter handhaven van de regels. „DNB heeft niet de toevlucht gezocht in het bedenken van allerlei nieuwe regels.” Wel vraagt de PvdA zich af of er extra mensen nodig zijn voor het betere toezicht, iets wat DNB in haar plan suggereert.

VVD’er Weekers ziet „voldoende perspectief” voor een betere toezichtscultuur en is blij dat de aansprakelijkheid van financiële toezichthouders beperkt wordt.