Internationaal kort

Amerikaanse minister van Defensie Gates vertrekt in 2011

Washington. De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, zegt dat hij van plan is om volgend jaar op te stappen. De Republikein en oudgediende van de regering-Bush bleef op verzoek van de huidige president Obama aan, om de rust te bewaren in een tijd van twee oorlogen. Volgens Gates wordt volgend jaar duidelijk of de strategie in Afghanistan werkt. Dat is volgens hem een goed tijdstip om op te stappen. Hij denkt ook dat Obama geen goede opvolger zou vinden, als hij langer zou aanblijven. De ambtstijd voor de nieuwe minister van Defensie zou dan te kort zijn. Eind 2012 zijn er presidentsverkiezingen in de VS. Gates is sinds december 2006 minister van Defensie. (AP)

Vliegtuig Colombia breekt in drie stukken

Bogotá. In Colombia is een passagiersvliegtuig met 131 passagiers aan boord tijdens de landing in drie stukken gebroken. Bij de crash viel één dode. Een 68-jarige passagier overleed waarschijnlijk aan een hartaanval. Tientallen lichtgewonden zijn voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht. Autoriteiten onderzoeken of het ongeluk gebeurde nadat het vliegtuig was getroffen door de bliksem De Boeing-737 was onderweg van de hoofdstad Bogotá naar het Colombiaanse eiland San Andres, ten oosten van de Nicaraguaanse kust. De gouverneur van het eiland noemt het een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. (AP, BBC)

Opnieuw aanslag in Noord-Ierland

Door Hieke Jippes

Londen. Een bomontploffing in de stad Lurgan in Noord-Ierland heeft het afgelopen weekeinde drie schoolkinderen licht verwond. De bom was verstopt in een vuilcontainer en vermoedelijk bedoeld voor de politie. De aanslag was de ergste van een aantal recente gewelddadigheden in de Britse provincie. De explosie viel samen met een grote protestantse mars in de nabijgelegen stad Londonderry. Dissidente republikeinse groeperingen die zich hebben afgesplitst van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) lijken verantwoordelijk. Zij hebben de laatste tijd hun aanslagen op politie en militairen opgevoerd, naar wordt aangenomen om de groeiende samenwerking tussen protestantse unionisten en katholieke nationalisten. Alle partijen hebben de aanslag veroordeeld. Hoewel Dublin en Londen het ontkennen, nemen waarnemers aan dat zij in toenemende mate ongerust zijn over het standhouden van het vredesproces.

Niger bedreigd door ernstige hongersnood

Dakar. Niger, een van de minst ontwikkelde landen ter wereld, wordt bedreigd door de ernstigste hongersnood in de geschiedenis van het land. Bijna de helft van de bevolking – onder wie één op de zes kinderen – lijdt aan acute ondervoeding. Dat heeft het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) gemeld. Volgens het WFP omschrijven dorpelingen in Niger de huidige crisis als groter dan die in 2005, toen hulporganisaties tienduizenden ondervoede kinderen behandelden, en zelfs dan die in 1973, toen duizenden Nigerezen stierven. Het WFP heeft een hulpoperatie in Niger aangekondigd, maar van de daarvoor benodigde ruim 200 miljoen dollar is volgens de organisatie minder dan de helft beschikbaar. Het WFP schat dat 7,3 miljoen mensen in Niger per direct voedselhulp nodig hebben. (AP, BBC)

Griekse oud-dictator Ioannidis overleden

ATHENE. Dimitrios Ioannidis, veiligheidschef van het militair bewind dat van 1967 tot en met 1974 in Griekenland aan de macht was, is gisteren overleden op 87-jarige leeftijd. Ioannidis zat een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn aandeel in de dictatuur. Hij zat achter de staatsgreep van 15 juli 1974 tegen de president van Cyprus, Makarios. De staatsgreep leidde ertoe dat het Turkse leger het eiland binnenviel. Sindsdien is Cyprus verdeeld in een Grieks en Turks deel. Kort na de staatsgreep tegen Makarios was de dictatuur in Griekenland voorbij. (AP)