Huwelijk homo's Californië voorlopig verboden

Het homohuwelijk blijft in de Amerikaanse staat Californië voorlopig verboden. Een federale rechter in San Francisco hief het verbod eerder deze maand op omdat het ongrondwettelijk zou zijn. De zaak ligt nu bij een Hof van Beroep, dat het verbod handhaaft totdat het uitspraak doet. Dat heeft het hof gisteren bepaald.

Het hof gaf geen verklaring voor de handhaving van Proposition 8, zoals het verbod op het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen heet. Ook is er geen termijn gesteld voor de datum van de uitspraak. De eerste hoorzitting voor het beroep wordt begin december gehouden.

Het homohuwelijk was in Californië tussen juni en november 2008 toegestaan. Het Amerikaanse Hooggerechtshof had toen een eerder verbod verworpen. In zes maanden werden achttienduizend homohuwelijken gesloten. Deze huwelijken blijven wettig.

Het verbod werd in november dat jaar van kracht na een referendum waarbij 52,5 procent van de Californische kiezers zich tegen het homohuwelijk uitsprak. De volksraadpleging was een initiatief van de organisatie Protect Marriage, een verbond van religieuze en conservatieve groepen.

De federale rechter Vaughn Walker oordeelde begin deze maand dat Proposition 8 in strijd is met het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel. De zaak was aangespannen door twee homostellen, Kristin Perry en Sandra Stier en Paul Katami en Jeffrey Zarrillo.

Rechter Walker wilde het homohuwelijk met ingang van morgen weer toestaan in Californië. Aanhangers van Proposition 8 tekenden echter beroep aan en verzochten het hof om uitstel zolang als de beroepsprocedure duurt.

De rechters van het hof die het homohuwelijk gisteren hebben opgeschort zijn niet de rechters die uiteindelijk uitspaak doen of het verbod in strijd is met de grondwet of niet. Er worden drie rechters aangewezen die het beroep de komende maanden zullen behandelen.

De Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger had rechter Walker ook gevraagd het homohuwelijk zo snel mogelijk weer in te voeren. Het was een opmerkelijk verzoek van Schwarzenegger, die legalisering van het homohuwelijk twee keer eerder heeft geblokkeerd. (AP, Reuters)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel Huwelijk homo’s Californië voorlopig verboden (17 augustus, pagina 4) staat dat het Amerikaanse Hooggerechtshof in 2008 een verbod op het homohuwelijk verwierp. Bedoeld was het Hooggerechtshof van de staat Californië.