Het schip met geld is binnen, nu nog spelers voor Vitesse

Vitesse haalt de Georgiër Jordania binnen als de reddende engel van de club.

De Arnhemse club gaat met de nieuwe eigenaar voor het landskampioenschap.

„Genoeg.” Zo luidde het antwoord van de Georgische zakenman Merab Jordania op de vraag hoeveel voetballers van naam Vitesse binnenkort zal presenteren. „Geef me nog twee dagen de tijd”, zei de 49-jarige eigenaar van de Arnhemse club bij zijn presentatie. Er klonk gelach in het zaaltje met journalisten in het Stadion Gelredome. Maasbert Schouten, de voorzitter van de raad van commissarissen die alle aandelen van de club overdeed aan Jordania, verzekerde daarop dat het niet om een grapje gaat. „Jordania is een serieuze man. De datum 16 augustus wordt een officiële feestdag voor alle Vitessenaren”, zo stelde Schouten.

Op 11 juli legde het noodlijdende Vitesse de eerste contacten met Jordania. Aanvankelijk was er ook bij Schouten enige scepsis over de plannen van de Oost-Europeaan. De eredivisieclub had in het verleden wel vaker te maken gehad met investeerders die gouden bergen beloofden, maar bouwers van luchtkastelen bleken. Gaandeweg de contacten raakte Schouten echter zo overtuigd van de goede bedoelingen van Jordania dat Vitesse hem als reddende engel binnenhaalde. „Vanaf de eerste ontmoeting tot nu is het een soort jongensboek geweest”, meende Schouten. „We doen nu niet meer mee aan het WK overleven. Vitesse gaat voor de landstitel!”

Jordania, gekleed in een donker pak met een gele clubdas van Vitesse, introduceerde zichzelf eerst in het Engels aan de media. Hij beschreef in een paar minuten zijn loopbaan. Als profvoetballer van Dinamo Tblisi maakte hij in 1978 voor het eerst zijn opwachting om twaalf jaar later zijn carrière te beëindigen. Het winnen van de Europa Cup voor bekerwinnaars in 1981 vormde het hoogtepunt. „Misschien leuk voor de fans van Vitesse om te horen: in de halve finale versloegen we Feyenoord. Dat wil ik met Vitesse graag weer doen”, zo zei hij. De wedstrijd Feyenoord-Vitesse staat op 29 augustus op het programma.

Jordania was na zijn loopbaan als voetballer ruim zeven jaar eigenaar van Dinamo Tblisi totdat de Georgische voetbalbond GFF hem aanstelde als voorzitter. Jordania trad in 2005 naar eigen zeggen na acht jaar onder druk van de regering van president Michail Saakasjvili terug als voorzitter van de Georgische voetbalbond. Jordania werd gearresteerd wegens verduistering, maar hij deed dat gisteren luchtigjes af als „politiek”.

Schouten liet na vragen over het verleden van de nieuwe eigenaar op geïrriteerde toon weten dat Jordania nauwkeurig is gescreend. „Niet alleen wij hebben ons huiswerk gedaan. De KNVB en gerenommeerde advocaten hebben ook uitvoerig onderzoek verricht. We zijn in Nederland de eerste betaalde club die zoiets meemaakt. Ik snap dat er scepsis is, maar meneer Jordania heeft alleen maar de bedoeling om Vitesse binnen drie jaar kampioen te maken.”

Jordania was „niet zomaar, maar uit liefde voor het Nederlandse voetbal” bij Vitesse terechtgekomen. De man, die miljoenen euro’s verdiende met spelershandel en tv-rechten, roemde de jeugdopleiding van de club. „We gaan er een sterke en grote club van maken. Dit is het begin van een nieuw tijdperk voor mij en Vitesse. Het is nu tijd dat ik het geld dat ik heb verdiend uitgeef”, stelde Jordania, terwijl coach Theo Bos en manager voetbal Ted van Leeuwen toekeken.

Bos en Van Leeuwen, die de verzekering hebben gekregen dat ze voorlopig mogen blijven, reageerden enthousiast op de komst van de nieuwe eigenaar. Bos: „Het is voor een trainer altijd lekker met betere spelers te werken.” Van Leeuwen, glimlachend: „We gaan de scouting van Ajax 2 nu verleggen naar die van Ajax 1.”