Het kleinere broertje van Dirk Scheringa

Maasbert Schouten, tot gisteren eigenaar van voetbalclub Vitesse, lijkt op Dirk Scheringa. Selfmade, ambitieus en met een tikkeltje grootheidswaan.

Onderwerp/Subject: Vitesse bought and taken over by foureign company - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Vitesse - Netherlands Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: Vitesse's Maasbert SCHOUTEN (L) with Merab JORDANIA (R). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: $28 ±1281945734294 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS
Onderwerp/Subject: Vitesse bought and taken over by foureign company - Eredivisie Reklame: Club/Team/Country: Vitesse - Netherlands Seizoen/Season: 2010/2011 FOTO/PHOTO: Vitesse's Maasbert SCHOUTEN (L) with Merab JORDANIA (R). (Photo by PICS UNITED) Trefwoorden/Keywords: $28 ±1281945734294 Photo- & Copyrights © PICS UNITED P.O. Box 7164 - 5605 BE EINDHOVEN (THE NETHERLANDS) Phone +31 (0)40 296 28 00 Fax +31 (0) 40 248 47 43 http://www.pics-united.com e-mail : sales@pics-united.com (If you would like to raise any issues regarding any aspects of products / service of PICS UNITED) or e-mail : sales@pics-united.com ATTENTIE: Publicatie ook bij aanbieding door derden is slechts toegestaan na verkregen toestemming van Pics United. VOLLEDIGE NAAMSVERMELDING IS VERPLICHT! (© PICS UNITED/Naam Fotograaf, zie veld 4 van de bestandsinfo 'credits') ATTENTION: © Pics United. Reproduction/publication of this photo by any parties is only permitted after authorisation is sought and obtained from PICS UNITED- THE NETHERLANDS

Zelf verfoeit hij het imago en de bijnaam, maar Maasbert Schouten is onmiskenbaar het spreekwoordelijke kleinere broertje van Dirk Scheringa. Beiden selfmade, op kleine schaal begonnen en later heel groot geworden in de financiële dienstverlening. Beiden onderuit gegaan door de kredietcrisis van 2008 en beiden als bestuurder behept met een zekere grootheidswaan bij een provinciale voetbalclub.

Dirk Scheringa’s bedrijf heette DSB, zijn club was AZ. Schouten is de man achter Afab en zijn voetbalspeeltje heet Vitesse. Gisteren kondigde de Vitesse-voorzitter de verkoop aan van zijn club aan de Georgische zakenman Merab Jordania. De eerste Nederlandse profclub in buitenlandse handen.

Schouten was in alles wel een maatje kleiner dan Scheringa. DSB haalde in zijn hoogtijdagen omzetten van ruim 220 miljoen euro; Afab minder dan de helft daarvan. De begroting van AZ steeg richting de 40 miljoen, die van Vitesse kwam nooit boven de 14 miljoen.

De grootste overeenkomst tussen de twee betreft hun handel, hun speelveld en hun brandende ambitie. Net als Scheringa begon Maas Egbert Schouten (Voorst, 1971) op een kamertje. Dat van hem bevond zich in Amsterdam-West waar hij na een hbo-studie Marketing zijn intrek had genomen, om voor verzekeraar Aegon polissen te verkopen. De motivatie was om 50.000 gulden terug te betalen aan zijn vader (destijds directeur bij een Gelderse Rabobank), die hij had geleend om te speculeren op de beurs.

Zijn drive (zes dagen per week, twaalf uur per dag het telefoonboek afbellen) en zijn succes brachten Schouten ertoe in 1993 zijn dienstverlening te professionaliseren met de oprichting van een heuse bv: het Amsterdams Financieel Advies Bureau, kortweg Afab. Naast de bemiddeling bij verzekeringen, spaarproducten en pensioenen ging Schouten zich toeleggen op datgene waar Scheringa ook furore mee maakte: consumptieve kredietverlening, ten behoeve van de gewone burger die met een mager huishoudbudget toch een caravan, nieuwe keuken of breedbeeldtelevisie wil kopen.

Die activiteit vergde vooral schreeuwerige marketinginspanningen: adverteren in bladen als Tros Kompas en prominente aanwezigheid in volkssport nummer 1, voetbal. Schouten adopteerde de Arnhemse voetbalclub Vitesse. Eerst als (shirt)sponsor. Vanaf eind 2008 als lid van de raad van commissarissen, sinds december vorig jaar als voorzitter. Gisteren bleek hij volledig eigenaar van de club te zijn.

Net als Scheringa schermde Maasbert Schouten al jaren met een beursgang van zijn bedrijf, maar die werd in april 2008 plots afgeblazen. Ook een aanvraag voor een bankvergunning liep mis. De kredietcrisis had zand in de gelduitleenmachine van Afab gestrooid.

In juni 2008 moest Schouten 20 miljoen euro bijstorten om de balans op orde te houden. Ruim een jaar later, nadat DSB Bank was gevallen, sprong een consortium van zes banken bij om Afab van de ondergang te redden. Schouten stapte op als bestuursvoorzitter, maar bleef lid van de directie. Voormalig Achmea-directeur Martin Dupon nam als commissaris het heft in handen. Afab kreeg het ook aan de stok met toezichthouder AFM, die een boete oplegde wegens het onzorgvuldig aan de man brengen van risicovolle beleggingsverzekeringen. Afgelopen maart trad Schouten definitief terug bij Afab.

In één ding heeft Schouten Scheringa vooralsnog verslagen: zijn bedrijf leeft nog. En hij heeft zijn ambitie niet verloren, getuige het slot van de bedrijfshistorie op de website van Afab. „Tenslotte heeft Maasbert Schouten nog altijd de droom om met zijn Afab naar de beurs te gaan.”

Vitesse: pagina 9

Commentaar: pagina 7