Het geluid van nachtelijk Londen in de stille uurtjes

CD Beats

Mount Kimbie - Crooks & Lovers ****

Dubstep is een term die al lang niet meer voldoet voor de veelzijdige elektronische muziek die tegenwoordig uit Groot-Brittannië komt. Het genre dat zeven jaar geleden in de Londense underground ontstond, heeft de weg vrijgemaakt voor een generatie jonge beatmakers die zich niets aantrekt van muzikale grenzen, maar die electronica juist gebruikt om nieuwe wegen in te slaan.

Neem het Britse duo Mount Kimbie (Kai Campos en Domenic Maker). Hun debuutalbum Crooks & Lovers laat horen waarom deze generatie zo geweldig goed is. Het is geen album voor de dansvloer, daarvoor is de sfeer veel te donker en intiem: het geluid van nachtelijk Londen in de stille uurtjes. Tokkelende gitaren, klaterende ritmes – klakken van de tong, tikken van regendruppels – en sterk verknipte R&B-vocalen buitelen over elkaar heen. Het knappe is dat ze van al deze elementen, hoe complex en inventief ook, broeierige triphop met een popgevoel weten te boetseren.

In interviews komen Campos en Maker over alsof ze zelf verbaasd zijn over wat ze uit hun laptop toveren. Die bescheidenheid siert ze, maar is nergens voor nodig. Want op Crooks & Lovers tonen ze zich ware muzikale alchemisten die goud maken met behulp van electronica.

Toon Beemsterboer

Mount Kimbie speelt zondag 22 augustus om 13.00 u. in de X-Ray op Lowlands