FNV-bond: chauffeurs op touringcar overbelast

Nederlandse touringcarbedrijven houden zich slecht aan de cao. Toeslagen worden niet betaald, roosters niet of te laat verstrekt en chauffeurs overbelast. Dat concludeert FNV Bondgenoten in een zwartboek over het busvervoer, dat gisteren vervroegd is uitgebracht.

Afgelopen vrijdag verongelukte door nog onbekende oorzaak een Nederlandse touringcar van Eurolines in Frankrijk. Hierbij vielen één dode en drie zwaargewonden. De 63-jarige chauffeur is gisteren vrijgelaten en naar Nederland teruggekeerd. Hij is nog wel verdachte.

FNV Bondgenoten lichtte dertig van de 533 Nederlandse touringcarbedrijven door en spreekt van „hele schokkende dingen”. „Er wordt gerommeld met de onregelmatigheidstoeslag, onkostenvergoedingen. Ze rekenen alles naar zichzelf toe”, aldus FNV-bestuurder Brigitta Paas. Internationaal busbedrijf Eurolines heeft zijn buslijnen vanuit Nederland uitbesteed. De verongelukte bus was van busbedrijf Jan de Wit. Van de Nederlandse touringcarbedrijven hebben er 177, 60 procent van de markt, een keurmerk. Gemiddeld een à twee keer per jaar wordt zo’n keurmerk ingetrokken.