Economie kort

Reizigers vertraagd door vulkaanas krijgen compensatie

Door een onzer redacteuren

Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen die in april werden getroffen door de IJslandse vulkaanas zullen de kosten van gestrande passagiers volledig compenseren. Dit hebben het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de KLM gisteren bevestigd. Het afgelopen weekeinde meldde de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) een regen van klachten te hebben gekregen over het achterwege blijven van compensatie. KLM zegt het te betreuren dat passagiers vier maanden na dato nog steeds geen geld terug hebben gekregen. „Wij wachten op een uitspraak van de Europese Commissie”, zegt een woordvoerder van KLM. „Vooruitlopend daarop heben wij besloten onze klanten alvast voor één dag en één nacht te compenseren.” Brussel heeft inmiddels wel al bepaald dat de rechten van de passagiers in de crisis rond de aswolk vallen onder de bestaande compensatieregeling die van kracht is bij vertraagde vluchten, maar de lidstaten van de EU hebben deze uitspraak nog niet doorgevoerd. Demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) zal nog deze maand een brief sturen aan de Tweede Kamer waarin hij de regeling van de Europese Commissie nader toelicht.

EU meer bevoegdheid voor toezichthouders

Brussel. De Europese Commissie wil nationale toezichthouders meer mogelijkheden geven om toezicht te houden of financiële conglomeraten. Dat heeft de commissie gisteren bekendgemaakt. Financiële conglomeraten zijn instellingen die in een of meer landen actief zijn in zowel de bank- als verzekeringssector. Wanneer een financiële holding een aanzienlijk belang verwerft in een andere sector moeten nationale toezichthouders volgens de huidige EU-regelgeving kiezen welk toezicht van toepassing is. Dat betekent dat of de regels voor de banksector of de regels voor de verzekeringssector van toepassing zijn. De commissie wil dat in de toekomst ook bepaald wordt dat een concern onder zowel het toezicht van de bank- als de verzekeringssector valt. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten moeten zich nog uitspreken over het voorstel. (ANP)

H&M ziet omzet met 10 procent stijgen

Stockholm. Hennes & Mauritz zag de omzet in de winkels in juli met 10 procent stijgen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De Zweedse kledinggigant profiteerde van de aantrekkende economie. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. H&M is qua omzet in grootte de derde winkelketen van de wereld. De omzet overtrof de stoutste verwachtingen van analisten. Als de omzet wordt meegeteld van de winkels die na juli vorig jaar de deuren openden, bedraagt de stijging zelfs 21 procent. In juni was de stijging van de omzet in de winkels nog 9 procent ten opzichte van een jaar eerder en de totale omzetstijging 20 procent. H&M maakt alleen de schommelingen in de omzet bekend nadat die zijn omgerekend naar de eigen valuta en geeft zelf geen toelichting bij die cijfers. (ANP)