Britse thriller over de pest, met Carice van Houten

DVD

Black Death. Regie Christopher Smith. ****

Spijtig voor Carice van Houten. Was onlangs de walgelijke actiefilm Repo Men, waarin ze een bijrol had als zeurvrouw, wel in de Nederlandse bioscoop te zien, het veel betere Britse Black Death gaat direct naar dvd. Terwijl Van Houten daar glorieert als moerasheks Langiva. Is het omdat de Middeleeuwen zo zelden filmhits oplevert als Robin Hood niet meedoet? Het ligt eenvoudiger: de dvd-distributeur is onlangs overgenomen waardoor de samenwerking met de bioscoopdistributeur verviel.

Christopher Smith vormt met collega Neil Marshall (The Descent) de voorhoede van een nieuwe golf Britse horror. In Black Death speelt hij een moreel ambivalent spel met onze verwachtingen.

Anno domini 1348: de builenpest heeft half Europa weggevaagd. Op de bodem van apocalyptische ontreddering bloeien onwelriekende bloemen: fanatisme, flagellanten, satanisme. De diepgelovige ridder Ulrich (Sean Bean) leidt een groep huurlingen met een folterwagen door Dentwich Forest om een afgelegen moerasdorp te straffen dat zich bekeerde tot de duivel om aan de zwarte dood te ontsnappen. Noviet Osmund wijst de weg. Als de strijders van God het dorp vinden, stelt de formidabele Carice van Houten hun geloof op proef. Een modeldorp is het, maar de kerk hangt vol spinrag.

Dat Van Houten nogal moderne retoriek over het christendom in de mond wordt gelegd en dat de argwanende huurlingen zich al te simpel laten overrompelen, zijn kleine minpuntjes in de sterke thriller. Black Death, dat slim de indruk wekt in religieuze horror te ontaarden, blijkt nuchter in de modder verankerd. Het morele gelijk staat lang in de waagschaal, religie blijkt vooral een wapen voor psychologische manipulatie. „Het volk heeft wonderen nodig”, weet de heks Langiva. En die krijgt ze.

Coen van Zwol