Boosheid over foto's

Het Israëlische leger en Palestijnse woordvoerders hebben beiden een vroegere Israëlische soldaat veroordeeld omdat ze foto’s van zichzelf met een gebonden Palestijnse gevangene op de sociale netwerksite Facebook had geplaatst. In een vraaggesprek met de Israëlische legerradio zei de ex-dienstplichtige, Eden Abergil, vanochtend dat ze „nog steeds niet begrijpt wat er verkeerd aan was”.

Abergil zei dat de foto’s, die ze inmiddels heeft verwijderd uit haar album ‘Leger – de beste periode van mijn leven’ op Facebook, niet waren bedoeld om te getuigen van minachting voor Palestijnen. „Het was alleen om de ervaring van militaire dienst te laten zien.” Ze zei dat de foto’s in 2008 waren genomen op haar basis, waar Palestijnen die vanuit de Gazastrook de grens met Israël proberen over te steken, vaak worden verhoord.

Een Israëlische legerwoordvoerder noemde de foto’s „schandelijk”. Hij sprak van een „ernstige schending van onze morele en ethische code” en zei dat Abergil zeker voor de krijgsraad zou zijn gedaagd als ze nog in dienst was geweest. Een woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit zei dat de foto’s „de mentaliteit van de bezetter” tonen, „die er trots op is Palestijnen te vernederen”. (AP, Reuters)