Blair onder vuur om donatie oud-strijders

De Britse oud-premier Tony Blair doneert de opbrengst van zijn memoires A Journey (Een reis) aan het British Legion, de organisatie die zich het lot aantrekt van oud-strijders.

Blair zegt daarmee „de enorme opoffering die de strijdkrachten brengen voor de veiligheid van ons volk en de wereld” te willen markeren. Maar anderen denken dat zijn gift meer te maken heeft met het afkopen van schuldgevoel over vooral de inval in Irak.

Sommige familieleden van slachtoffers van de oorlog in Irak spreken zelfs van „bloedgeld”.

De opbrengst van Blairs memoires bedraagt waarschijnlijk meer dan 6 miljoen euro, de grootste gift die het British Legion in zijn bestaan heeft ontvangen. De donatie wordt besteed aan de inrichting van een revalidatiecentrum voor militairen.

De gift kwam als een verrassing, ook voor ingewijden binnen de Britse Labour-partij, hoewel Blair liet weten dat hij al voor hij zijn pen op papier zette, had besloten de opbrengst van zijn memoires aan de strijdkrachten af te staan. Die versie stuit op wijdverbreid ongeloof.

‘Vrienden’ van Blair zeggen dat de oud-premier de schade aan zijn reputatie wil herstellen. Anderen denken dat Blair de negatieve publiciteit rond de verschijning van zijn boek wil tegengaan – de ongekend strenge veiligheidsmaatregelen bij de signeersessie op 8 september in Londen, de ruzie met oud-minister Peter Mandelson over diens eerdere publicatie van zijn boek en de verontwaardiging over de vele miljoenen die Blair bij gratie van zijn voormalige premierschap verdient als adviseur van grote banken en in het sprekerscircuit.

Voor de Chilcott-commissie, die de Irakoorlog onderzoekt in Groot-Brittannië, weigerde Blair eerder dit jaar niettemin zijn spijt te betuigen over de inval in 2003. De oud-premier gelooft nog steeds dat die inval gerechtvaardigd was, ook al zijn de veronderstelde massavernietigingswapens nooit gevonden.