Als ze wat druiven onder haar bovenlip stopt

Hoewel de wereld steeds meer begint te protesteren tegen graatmagere modellen, blijven er campagnes opduiken waarin meisjes figureren die door een kleuter getekend lijken (met strepen als ledematen en harkhandjes). Nu is er commotie rond een foto van Proenza Schouler, waar het model een middel heeft alsof ze ooit door een reuzenhand is fijngeknepen. „Dit

Hoewel de wereld steeds meer begint te protesteren tegen graatmagere modellen, blijven er campagnes opduiken waarin meisjes figureren die door een kleuter getekend lijken (met strepen als ledematen en harkhandjes). Nu is er commotie rond een foto van Proenza Schouler, waar het model een middel heeft alsof ze ooit door een reuzenhand is fijngeknepen. „Dit is anatomisch onmogelijk”, concludeert de Huffington Post. „Dit meisje heeft gewoon geen middel.” Haar tailleomvang laat bijvoorbeeld niet echt ruimte voor organen, maar aan haar gezicht te zien vindt ze organen iets voor mietjes.

Ik vind het altijd bijzonder plezierig als er een mode-photoshop-disaster opduikt. Het geeft enigszins het gevoel dat de mode-industrie nu eindelijk echt is doorgedraaid, dat er iemand achter een bureau naar foto’s van vrouwen kijkt en alleen maar hysterisch schreeuwt: „Je weet toch dat ik geen armen tolereer! Shop ze eraf!” Het lijkt mij helemaal geen gek idee om modefoto’s vaker zo heftig te bewerken, zodat je in de bladen haast een biologerende nieuwe mensensoort krijgt. Met ellenlange bambibenen en alienachtige ogen, die niets meer met de realiteit te maken hebben. Zo kunnen we ons vergapen aan de wonderen van de menselijke schoonheid én die van Photoshop.

Actrice Teri Hatcher vond dat de mensheid nog lang niet genoeg geïnformeerd was over uiterlijkheden en hoe die worden gemanipuleerd in de media. ‘Decided I’d shoot myself to reveal some truths about beauty’, schrijft ze onder foto’s die ze op haar Facebookpagina postte. Teri, onder andere bekend van de tv-serie Desperate Housewives, kwam net uit de douche, keek in de spiegel en dacht: aha! Ik ga de mensen iets leren over de nobele kunst der make-up en flatteuze belichting. Op de foto’s die ze van zichzelf maakte ziet ze eruit alsof ze net bekomen is van een bijna-verdrinking, met een half dicht oog en verdwaasde lach. Verder trekt ze vol overgave verschillende gezichten om maar zoveel mogelijk rimpels te laten zien. ‘Yes I am alone in my bathroom naked in a towel on behalf of women everywhere trying to make a point. Women YOU ARE BEAUTIFUL.’ Ondanks deze Oprah-retoriek maakt het Teri meteen sympathiek. Vooral als ze onder een bepaalde foto schrijft dat ze een aap na kan doen als ze wat druiven onder haar bovenlip stopt.

Hoewel de fotoreeks Oy with the botox heet, wordt het niet helemaal duidelijk of ze dat nog wil gaan gebruiken om de rimpels te bestrijden. Ze zegt vooral vaak dat vrouwen zo prachtig en glorious zijn en dat je altijd foto’s moet laten maken om 4 uur ’s middags met de zon in je gezicht.

Voor mij is dit eigenlijk precies de juiste combinatie van schoonheidsnieuws. Modeplaatjes die zo bizar zijn dat het weer grappig wordt, en glamouractrices die op Facebook een aap nadoen.