Aegon betaalt deel steun terug

Verzekeraar Aegon gaat de resterende 2 miljard euro staatssteun terugbetalen. Deze maand nog maakt het bedrijf 500 miljoen over aan Den Haag. De overige 1,5 miljard euro zal voor eind juni 2011 worden betaald.

Aegon wilde al eerder de lening aan de overheid terugbetalen, maar moest eerst overeenstemming bereiken met de Europese Commissie over het herstelplan voor de onderneming. Aegon kreeg vanmorgen de de definitieve goedkeuring van de Europese Commissie voor dit plan.

Aegon kreeg in oktober 2008 3 miljard euro van de overheid omdat het bedrijf door de kredietcrisis in problemen was geraakt. Het betaalde een jaar later al 1 miljard euro terug.

De Commissie heeft wel een aantal voorwaarden opgelegd aan Aegon tot het moment dat het de staatssteun volledig heeft terugbetaald. Zo mag de verzekeraar geen dividend uitkeren en geen overnames doen. Een uitzondering is gemaakt voor investeringen in de reeds bestaande samenwerkingsovereenkomst met Spaanse spaarbanken, zolang het totale marktaandeel van Aegon in Spanje niet stijgt.

Ook mag Aegon geen prijsleiderschap hebben in een aantal segmenten op de Nederlandse markt. Aegon mag op de markt voor hypotheken en internetsparen in Nederland niet tot de topdrie van prijsleiders behoren. Bestuursvoorzitter Alexander Wynaendts zei vanmorgen dat het ook nooit de strategie van Aegon is geweest om prijsleider te zijn in deze marktsegmenten. „We waren bovendien toch al niet van plan om overnames te doen voordat we de Staat hadden afbetaald.”

Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is een aanpassing van de boetepremie. Toen Aegon de steun kreeg werd afgesproken dat het een boete moest betalen van 50 procent op een versnelde terugbetaling. Deze is nu teruggebracht tot 40 procent, ofwel 800 miljoen euro over de volledige 2 miljard euro.

Aegon zal de eerste 500 miljoen betalen uit het kapitaaloverschot. Hoe de overige 1,5 miljard gefinancierd wordt is nog onbekend. Het bedrijf uit Den Haag zei dat de afbetaling kan komen uit de winst, de kapitaalbuffer en uit de verkoop van bedrijfsonderdelen. Aegon heeft momenteel de herverzekeringspoot van Transamerica in de Verenigde Staten te koop staan, die voor circa 1,6 miljard euro in de boeken staat. Een financiering via de uitgifte van aandelen wordt ook niet uitgesloten.

Op de aandelenbeurs reageerden vanmorgen beleggers positief omdat er nu eindelijk duidelijkheid is over de aanvullende eisen van Brussel. Het aandeel Aegon steeg vanmorgen met 5,9 procent tot 4,58 euro.