Aandeel in een intieme relatie

De HP-zaak is een prachtig voorbeeld voor alle commissarissenopleidingen die er tegenwoordig zijn. Hoe neem je afscheid van een topman die van seksuele intimidatie wordt beschuldigd. Maar waarvan je misschien toch al af wil, omdat hij teveel wordt verafschuwd door zijn personeel.

Mark Hurd moest zijn positie van topman bij het Amerikaanse technologieconcern anderhalve week geleden opgeven. Na enige aarzeling gaat de Amerikaanse pers helemaal los. De vrouw met wie Hurd intieme banden aanknoopte was eerst nog gewoon een voormalig B-actrice. Nu is ze een vrouw die in soft-pornofilms heeft gespeeld.

Ze was een ingehuurde marketingmanager die contacten met belangrijke klanten onderhield. Hurd declareerde dure reizen en etentjes met haar als bedrijfsactiviteiten. Hij werd door een interne commissie niet schuldig bevonden aan seksuele intimidatie, maar verklaarde zelf dat zijn optreden ongepast was omdat hij „de standaard en de principes van vertrouwen, respect en integriteit” had geschonden. En dat terwijl hij zijn medewerkers de afgelopen jaren met harde hand had duidelijk gemaakt dat ze zuiniger met hun onkosten moesten zijn.

Dat was nog maar een onderdeel van het harde saneringsbeleid dat hij voerde. Aanleiding genoeg om de vuile was buiten te hangen voor ontevreden (ex)-medewerkers. Zij geven aan dat HP, dat ooit geroemd werd om zijn hoge investeringen in onderzoek en ontwikkeling, daar nu maar een schamel deel van zijn budget aan besteedt. HP stond bekend om zijn ruimhartige filantropische beleid, maar dat verschraalde snel. HP was ooit hét voorbeeld van goed bedrijfsburgerschap. Maar Hurd ging alleen voor hogere omzet en winst. Toegejuicht door aandeelhouders.

Een rampscenario voor een raad van commissarissen, die enkele jaren geleden al beschadigd was nadat de voorzitter moest aftreden omdat ze medewerkers en journalisten had laten afluisteren op zoek naar lekken over het vertrek van de vorige leider Carly Fiorina.

Hier kun je een commissarissenklas in Nederland flink mee testen. In Nederland zijn er weinig vergelijkbare affaires. Het meest vermaard is ex-Philipstopman Cor van der Klugt die in 1990 na een affaire met zijn secretaresse door zijn commissarissen de laan uit werd gestuurd. Vergelijkbaar met Hurd was dat ook Van der Klugt zich had vervreemd van het personeel.

HP huurde in juni al een crisiscommunicatiemanager in om de schade te beperken. Maar die kan alle boze tongen niet meer stil krijgen. Aandeelhouders dumpen het aandeel. De ontrouw van de aandeelhouders, is misschien wel de belangrijkste les.

Daan van Lent