Willem Scholten snel voor rechter

Voormalig directeur Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf moet zich vanaf 6 september verantwoorden voor de strafrechter. Hij wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. De strafzaak, die herhaaldelijk werd uitgesteld, komt voort uit het omvallen van het RDM-concern in 2004. De rechtbank Rotterdam heeft vijf zittingsdagen voor de zaak uitgetrokken. Dat heeft de rechtbank vanochtend bevestigd.

Scholten wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht voor ruim 1,2 miljoen euro te zijn omgekocht door zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, toenmalig eigenaar van RDM. In ruil voor de betalingen op een Zwitserse bankrekening zou Scholten namens het Havenbedrijf voor ruim 180 miljoen euro garant hebben gestaan voor bankleningen. Een tweede verdenking betreft valsheid in geschrifte; diverse documenten rond de garanties zijn volgens justitie vervalst of geantedateerd. Het gemeentebestuur noch de commissarissen van het Havenbedrijf waren op de hoogte van de miljoenengaranties.

Nadat een deel van deze garanties in de zomer van 2004 was ontdekt, liet Scholten zijn geheime rekening in Zürich liquideren. Het geld maakte hij over naar de Egyptische zakenman Mohammed Shilbaya, een bevriende zakenrelatie. Kort erop kocht de Egyptenaar Scholtens huis in Frankrijk.

De zaak tegen hoofdverdachte Van den Nieuwenhuyzen komt naar alle waarschijnlijkheid pas volgend jaar voor de rechter. Naast omkoping wordt hij verdacht van fraude rond het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace & Vehicle. Het hoger beroep in de strafzaak rond RDM’s voormalige advocaat Jacob Cornegoor vindt ook in september plaats. Hij was betrokken bij het opmaken van Scholtens garanties. De rechtbank Rotterdam sprak hem in maart vrij van valsheid in geschrifte. Het OM ging in beroep.