Ware massacre van de ouderen

Hoewel het team van de ‘Ervaring’ met Boris Gelfand en Peter Svidler twee mannen van de wereldtop in de gelederen heeft, zijn de ‘Opkomende Sterren’ voorlopig nog de baas in het schaaktoernooi in Amsterdam. Na vier ronden staat de jeugd met 11-9 voor.

Zaterdag zagen we een ware massacre van de ouderen. De jeugd won toen met 4-1 en het had misschien zelfs nog wel erger kunnen zijn als Anish Giri tegen Ljubomir Ljubojevic niet in een uitstekende stelling nonchalant een verkeerd berekend stukoffer had gebracht, waarna hij alle zeilen bij moest zetten om nog remise te maken.

Gisteren had de ‘Ervaring’ aan alle vijf borden wit en daardoor kon het een beetje goed gemaakt worden met een 3,5-1,5 overwinning.

Voor Nederlanders was gisteren de partij tussen Loek van Wely en Anish Giri de pikantste. Van Wely (37) is op de wereldranglijst de hoogste Nederlander, maar Giri (16) zit hem dicht op de hielen. Het verschil is maar vijf ratingpunten, bijna niets.

Van Wely heeft zich er al mee verzoend dat het jonge schaaktalent hem een keer in zal halen, maar hij heeft ook vastberaden gezegd dat hij er alles aan zal doen om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Hij heeft een succesvol jaar achter de rug en de partij van gisteren zou een goede gelegenheid zijn om orde op zaken te stellen.

„Ik ben een oude man, maar als ze me een vinger in de mond steken, dan bijt ik”, zei de eerste wereldkampioen Wilhelm Steinitz toen hij zijn veel jongere rivaal Michail Tsjigorin verschrikkelijk van het bord had geveegd.

Van Wely is veel jonger dan Steinitz toen was, maar misschien heeft hij ook zoiets gedacht toen hij al op de negende zet hard van leer trok op een manier die niet karakteristiek voor hem is. Het was misschien ook wel agressie die niet helemaal van harte ging, want drie zetten eerder was hij door een kleine onnauwkeurigheid al terecht gekomen in een stelling die met rustig spel weinig perspectief bood.

Van Wely vervolgde zijn agressieve spel met een stukoffer voor twee pionnen. Giri had dat aan zien komen en beschouwde het als onzin. Daar had hij ook wel gelijk in, al kostte het hem meer tijd en moeite dan hij had verwacht om de druk van Van Wely af te schudden. Toen Giri geduldig een kleine kluwen van zijn stukken had ontward, gaf Van Wely op.

Tot genoegen van velen zag de ronde van gisteren de wederopstanding van Ljubojevic, die anders dan op eerdere dagen zijn tijd verstandig indeelde en met wat hulp van zijn tegenstander Wesly So een mooie aanvalspartij won.

Loek van Wely - Anish Giri, Oud tegen jong, vierde ronde

1. c4 c6 2. Pf3 d5 3. e3 Pf6 4. Pc3 e6 5. b3 Pbd7 6. Lb2 Als hij d2-d4 wilde uitstellen, kon hij beter beginnen met 6. Dc2 6...e5 7. Dc2 a6 8. cxd5 cxd5 Nu staat zwart met zijn sterke centrum zeer comfortabel. 9. g4 De moderne standaardzet, maar hier haalt het weinig uit. 9...h6 10. Tg1 e4 Nu zou zwart na 11. Pd4 Pe5 goed staan. Dan maar een stukoffer.

11. Pxd5 Pxd5 12. Dxe4+ Pe7 Wit heeft niet genoeg voor zijn stuk. 13. Tc1 Pf6 14. Lxf6 gxf6 15. Lc4 Lg7 16. h4 Dd6 17. Pd4 Kf8 18. f4 h5 19. Pf5 Lxf5 20. gxf5 Td8 De enige schaduw op zwarts geluk is nog de slechte positie van Lg7. 21. Ke2 b5 22. Ld3 Pd5 23. Kf3 Pxf4 24. Dxf4 Dxd3 25. Tg2 Te8 26. Tcg1 Th7 27. Db4+ Kg8 28. Dc5 Kh8 29. b4 Lh6 30. Tc1 Tg7 Als in een schuifpuzzel heeft zwart zijn stukken op de koningsvleugel op goede velden gekregen. 31. Txg7 Kxg7 32. Tg1+ Kh7 33. Da7 Dxf5+ 34. Ke2 De6 Wit gaf op.