Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de zomerserie Van Nul tot Nul heeft Amanda Spoel een gesprek met Jonas Melsert. In 2008 is hij slachtoffer van zinloos geweld. Tijdens een avondje stappen krijgt hij een klap op zijn hoofd met een kettingslot. In het ziekenhuis blijkt zijn schedel in acht stukjes te zijn gebroken. Nu heeft Jonas een vervangende plastic schedel. Wraakgevoelens heeft hij niet, maar hij zal de dader nooit vergeven. „Ik hoop dat hij tot als hij tachtig is nog steeds weet wat hij ooit gedaan heeft.” Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Herhaling van Mississippi Burning, een reportage uit 2005 over de moord op drie burgerrechtenactivisten in de staat Mississippi door de Ku Klux Klan in 1964. In 2005 wordt een van de hoofdverdachten, de 79-jarige Edgar Ray Killen alias De Prediker, alsnog vervolgd. In de reportage komen direct betrokkenen aan het woord, onder wie de verdachte, de FBI-onderzoeksleider en een broer van een van de vermoorde activisten. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/DenHaag vandaag. Reacties op de ingezonden brief in de Volkskrant van oud-premier Dries van Agt over de beoogde samenwerking van CDA en PVV in een volgend kabinet. En een gesprek met o.a. Andrée van Es en Willem Vermeend over de toekomst van de sociale zekerheid.Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

L’invité. Patrick Simonin heeft elke avond een gesprek van 8 minuten met iemand uit de wereld van de politiek, economie of kunsten. Vanavond acteur en filmmaker Jean-Pierre Mocky.TV5, 18.20-18.35u.

Knevel & Van den Brink. Met vanavond oud CDA-premier Dries van Agt, die principieel tegen een kabinet met gedoogsteun van de PVV is. Ned.1, 23.05-0.00u.

informatief

Dan Snow’s Norman Walks. In dit Noormannenseizoen bij de BBC vanavond de eerste aflevering van drie waarin historicus Dan Snow door Groot-Brittannië wandelt en op zoek gaat naar de sporen die Willem de Veroveraar heeft achtergelaten. Zijn wandeling begint aan de kust van Sussex, waar Willem in 1066 aan land kwam, twee weken voor de Slag bij Hastings. Snow legt uit hoe het landschap en de manoeuvres van de twee legers voorafgaand aan het gevecht beslissend waren voor tijdstip en locatie van de Slag.BBC 2, 20.00-20.30u.

Panorama: Death in the Med. Wat gebeurde er nu echt op de Mavi Marmara toen het schip, dat alleen hulpgoederen voor de bevolking van Gaza zou vervoeren, in mei door Israëlische commando’s overmeesterd werd en negen opvarenden om het leven kwamen? Jane Corbin sprak met soldaten en opvarenden. Ook zijn nog niet eerder vertoonde videobeelden van de entering te zien.BBC 1, 21.30-22.00u.

amusement

Reporters. Deel drie en vier van dramaserie over journalisten bij televisie en dagblad. Thomas krijgt in Bulgarije een kernwapen te koop aangeboden voor een paar duizend dollar. De nieuwe verslaggever Sophie Kosinski maakt een indringend interview met een meisje in een achterstandswijk maar haar broer voert druk uit om het gesprek niet uit zenden. Met Nederlandse ondertitels.TV5, 18.35-20.30u.

Legenden: Gert Fröbe. In reeks portretten van beroemde Duitsers vanavond acteur Gert Fröbe (1913-1988), de corpulente toneelspeler die een wereldster werd dankzij zijn rol als booswicht in James Bonds Goldfinger. De zachtaardige Fröbe leed zijn hele leven onder zijn lelijke uiterlijk en het feit dat hij bijna alleen maar gevraagd werd voor onsympathieke rollen. Aan het woord in deze film komen zijn familie, vrienden en collega’s. ARD, 21.00-21.45u.

Strawinski und Les Ballets Russes. Opname uit juni 2008 in het Mariinsky Theater in Sint Petersburg. Het Orkest van het Mariinsky Theater o.l.v. Valery Gergjev speelt balletmuziek die Igor Stravinsky begin vorige eeuw voor de Franse groep Les Ballets Russes schreef: De Vuurvogel, Le Sacre du Printemps en Les Noces.Arte, 22.35-0.25u.

radio

Kunststof. Talkshow over cultuur en media. Met vanavond onder meer aandacht voor het tweede album van Blaudzun, Seadrift Soundmachine, dat lovende kritieken kreeg. Frontman Johannes Sigmond en zijn band staan dit jaar op Lowlands. Presentatie Jellie Brouwer.Radio 1, 19.02-20.00u.

Zomeravondconcert. Het London Symphony Orchestra en Chorus o.l.v. Valery Gergjev in een rechtstreekse uitzending vanuit de Londense Royal Albert Hall met Symfonie nr. 1 van Scriabin. Met Nadezhda Serdiuk (mezzo-sopraan) en Sergei Skorokhodov (tenor). Om 21.40u wordt dit Promsconcert vervolgd met Stravinsky’s Vuurvogel. (Ongeveer gelijktijdig is Gergjev te bewonderen in hetzelfde stuk, maar met het Orkest van het Mariinsky Theater, op tv-zender Arte.)Radio 4, 20.00-23.02u.

Radio 6 live: Jazz & Beyond. Opnamen van concert in het Bimhuis op 22 april. Het Jazz Orchestra of The Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert met als gastsolisten rietblazer Michael Moore en trombonist Wolter Wierbos. Ook aandacht voor nieuwe cd’s en historische opnames.Radio 6, 22.02-0.00u.