Regering Japan mijdt tempel

Voor het eerst in bijna dertig jaar tijd heeft de Japanse regering ervan afgezien bij de herdenking van de capitulatie in de Tweede Wereldoorlog de omstreden Yasukuni-tempel te bezoeken.

Met dit gebaar heeft de sociaal-liberale premier Naoto Kan gisteren nadrukkelijk afstand genomen van zijn conservatieve voorgangers van de Liberale Democratische Partij, die jaarlijks op 15 augustus, de dag van de overgave, de Shinto-tempel in Tokio bezochten om de Japanse slachtoffers – burgers en militairen – te herdenken.

Dit ritueel leidde altijd tot grote wrevel bij China en Zuid-Korea, omdat op Yasukuni niet alleen miljoenen oorlogsdoden worden herdacht, maar ook veroordeelde oorlogsmisdadigers.

Prominente LDP-ers brachten gisteren wel een bezoek aan Yasukuni, een dag eerder waren politici van uiterst rechtse partijen in Europa, onder wie de leider van het Front National in Frankrijk, Jean-Marie le Pen, er geweest.

Japan heeft gisteren de capitulatie herdacht die 65 jaar geleden een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. De overgave op 15 augustus 1945 kwam nadat de Amerikanen atoombommen hadden afgeworpen boven de steden Hiroshima en Nagasaki. De officiële herdenking in Tokio werd bijgewoond door keizer Akihito en premier Kan. Kan betoonde diepe spijt over het leed dat de Japan in de oorlog heeft aangericht. Vorige week had de Japanse premier excuses aangeboden aan de Zuid-Korea voor de bezetting van 1910 tot 1945. (Reuters, AP)