Petraeus houdt afbouw ISAF open

Generaal David Petraeus, commandant van de buitenlandse troepen in Afghanistan, houdt nadrukkelijk de optie open om later dan juli 2011 te beginnen met het afbouwen van de NAVO-missie ISAF. Dat bleek gisteren tijdens een interview op de Amerikaanse televisie.

President Obama kondigde in december vorig jaar aan dat hij het Amerikaanse troepenaantal zou uitbreiden met 30.000 man en zou beginnen met terugtrekken in juli 2011. In de tussentijd moest extra worden geïnvesteerd in het Afghaanse leger en zouden grote operaties in Talibaan-bolwerken in Helmand en Kandahar worden uitgevoerd. Zowel wat betreft het Afghaanse leger als de offensieven blijven de resultaten achter bij de verwachtingen. De operatie om de stad Kandahar veilig te stellen bijvoorbeeld had nu afgerond moeten zijn, maar is nog niet van de grond gekomen.

Petraeus zei gisteren in het programma Meet the Press dat hij Obama „het beste militaire advies” naar zijn vermogen zou geven over de terugtrekking. Verder zei hij: „De president heeft duidelijk uitgelegd dat het een proces is, niet een gebeurtenis, en dat die van bepaalde voorwaarden afhankelijk is.”

Obama’s besluit zal gebaseerd worden op de evaluatie van zijn vorig jaar aangekondigde strategie. Die wordt aan het einde van het jaar verwacht. Petraeus zei dat er pas sinds het voorjaar voldoende troepen zijn en dat het te vroeg is om de resultaten te beoordelen. (AP, Reuters)