'Parijs, betaal Haïti'

Een groep van meer dan negentig schrijvers, wetenschappers en politici roept Frankrijk op om 17 miljard euro aan Haïti te geven ter compensatie van betalingen die Haïti moest doen in ruil voor zijn onafhankelijkheid in 1804. De oproep is vandaag in de vorm van een open brief aan president Nicolas Sarkozy gepubliceerd in het linkse Franse dagblad Libération. Ondertekenaars zijn onder anderen filosoof Noam Chomsky, activiste Naomi Klein en europarlementariër Daniel Cohn-Bendit.

Gelet op „de schreeuwende financiële behoeftes” van het door de aardbeving van 12 januari verwoeste land, dringen de ondertekenaars er „bij u, meneer de president”, op aan om Haïti „terug te betalen”. Gedoeld wordt op het bedrag dat koning Karel X (1824-1830) afdwong door na de onafhankelijkheid van Haïti te dreigen met een invasie en herinvoering van de slavernij. Deze „schuld van de onafhankelijkheid” vertegenwoordigt vandaag de dag een bedrag van zo’n 17 miljard euro, stellen de pleitbezorgers.

De aardbeving van 12 januari kostte volgens officiële cijfers aan meer dan 222.000 Haïtianen het leven.