op nrcnext.nl

Overrated schrijvers

Je moet er wel lef voor hebben: als schrijver een lijst publiceren waarin je de vloer aanveegt met je meest overgewaardeerde collega’s. Dat zal je niet bepaald in dank afgenomen worden in het literaire ons-kent-ons-wereldje. Toch deinst de Amerikaanse schrijver Anis Shivani hier niet voor terug. Op de nieuwssite Huffington Post neemt hij vijftien Amerikaanse auteurs op vileine wijze de maat. En het zijn niet de minste. Hij schrijft bijvoorbeeld over Jonathan Safran Foer (Alles Is Verlicht, Extreem Luid en Ongelooflijk Dichtbij). En: wie zijn eigenlijk de meest overgewaardeerde schrijvers van Nederland? De reacties op het blog variëren van Harry Mulisch tot Kluun tot Arnon Grunberg.

Écht met Poetin kwartetten

Iets vertederends: de achtjarige Rokus Postma knipte het Poetinkwartet dat vorige week in nrc.next stond, ook écht uit. Hij plakte het 24-delige kwartet met de publiciteitsfoto’s van Poetin op karton en speelde het eerste potje met zijn moeder. Wie mocht de overwinning op zijn of haar naam schrijven?