Onverslijtbare Toon

Cabaretier Toon Hermans overleed tien jaar geleden en wordt herdacht met een reeks compilaties.

Zelden wordt een sterfdag lachend herdacht. Maar die van Toon Hermans wel. Vanavond zendt de AVRO de eerste van vier compilatieprogramma’s uit, die de opmaat vormen voor een feestelijk gala dat begin september op het grote plein van Hermans’ geboorteplaats Sittard georganiseerd wordt. Ook wordt binnenkort een onthullende VARA-documentaire herhaald die Coen Verbraak vijf jaar geleden over de komiek maakte. Allemaal ter gelegenheid van het feit dat Toon Hermans tien jaar geleden is gestorven, op 83-jarige leeftijd. Dat was al in april, maar de herdenkingsprogramma’s beginnen pas nu.

De zonen Maurice en Gaby Hermans hebben voor deze compilaties bekende en minder bekende liedjes en conferences gekozen. Het oudste materiaal dateert uit 1958, uit de eerste one man show die – toen nog rechtstreeks, inclusief de pauze – op de televisie werd uitgezonden. Daaruit is in het eerste deel onder meer een typerend praatje over een vakantie in Tirol afkomstig, waarin Hermans zich van twee kanten toont: de guit met grapjes die in hedendaagse ogen ietwat gedateerd aandoen („we zaten middenin ’t riool... eh, in Tirol”) en de man die ons nog steeds aan het lachen kan maken – bijvoorbeeld als hij hoogst geloofwaardig volschiet bij de herinnering aan die vakantie.

De woordspelinkjes hebben veel van hun effect verloren. Maar ook de tijdloze Toon Hermans is er nog volop. Met vanavond bijvoorbeeld de ornitholoog: al oneindig vaak gezien en toch onverslijtbaar.

Toon Hermans, Ned.2, 20.55u. ****