'Obama voert een schaduwoorlog'

De regering-Obama heeft de geheime Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme verder opgevoerd dan zij openlijk toegeeft. Dat schrijft de New York Times in een groot artikel over wat zij de ‘schaduwoorlog tegen Al-Qaeda’ noemt. De krant baseert zich op anonieme bronnen (‘American officials’) die vertellen over geheime operaties in meer dan tien landen op twee continenten.

„Het Witte Huis heeft de CIA-campagne van raketaanvallen door onbemande vliegtuigjes in Pakistan opgevoerd, heeft aanvallen op strijders van Al-Qaeda in Somalië goedgekeurd en clandestiene operaties vanuit Kenia op touw gezet. De regering heeft met Europese bondgenoten samengewerkt bij de ontmanteling van terroristische groepen in Noord-Afrika, inclusief een recente Franse aanval in Algerije. En het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gebruik gemaakt van een netwerk van huurlingen om inlichtingen te verzamelen over zaken als schuilplaatsen voor militante moslims in Pakistan”, schrijft de New York Times.

De geheime oorlog begon onder de regering-Bush, schrijft de krant, maar is uitgebreid onder president Obama. De krant tekent daarbij aan dat Obama in de verkiezingscampagne juist veel steun kreeg doordat hij zich in een vroeg stadium tegen de oorlog in Irak had gekeerd. Van vrijwel geen van de operaties die de Verenigde Staten hebben ondernomen is publiekelijk iets bekend gemaakt.

De strategie achter de schaduwoorlog wijkt volgens de bronnen die de krant citeert, bewust af van die achter het militaire optreden in Afghanistan en Irak. Niet alleen doordat er geen publiek debat aan de huidige acties vooraf gaat – of kan gaan; ze zijn immers geheim. Maar ook doordat ze geen bewegingen zijn in één grote, overzichtelijke oorlog, maar aanvallen in een geheime campagne die verschillende generaties zal duren, zoals John O. Brennan in mei dit jaar zei. Deze belangrijke anti-terreuradviseur van Obama vergeleek de militaire aanpak van deze schaduwoorlog met „de scalpel van een chirurg”, in tegenstelling tot „de hamer” die onder president Bush werd gehanteerd.

Lees het oorspronkelijke artikel via nrcnext.nl/links