Nu ook de beste in textiel

De Franse zwemmers domineerden, tegen alle verwachtingen in, opnieuw de EK zwemmen. Deze keer zonder snelle drijfpakken.

Een complete Franse zwemploeg sloot de EK langebaan gisteravond spontaan af met La Marseillaise. A capella. Groot, breedgeschouderd, atletisch en zwaar getatoeëerd. Even tevoren waren ze gekroond tot de beste nationale zwemploeg in het Alfréd Hajós zwemcomplex in Boedapest.

De ontzagwekkende Franse troepen, aangevoerd door bodybuilder Alain Bernard, zouden wel iets van hun glans kwijtraken, als de ultrasnelle drijfpakken werden afgeschaft. Dat was vorig jaar althans de algemene verwachting tijdens de door talloze wereldrecords gedevalueerde WK in Rome.

Niets bleek minder waar aan de oevers van de Donau. Getrimd en ogenschijnlijk nog sterker dan vorig jaar waren de Franse mannen ook in zwembroeken van ouderwets textiel een klasse apart. Na bijna alle vrijeslagfinales klonk het Franse volkslied, met uitzondering van beide estafettes en de 200 meter, die een prooi was voor de Duitser Paul Biedermann.

Voor de mengelmoes van oude rotten en nieuwe talenten kunnen de Olympische Spelen van Londen (2012) niet snel genoeg beginnen. Bernard, een paar kilo lichter, won vrijdagavond ‘gewoon’ weer het koningsnummer, al bleef hij met zijn tijd (48,49) anderhalve seconde boven het persoonlijk record dat hij in een drijfpak van kunststof had weten te zwemmen. Het brons was voor zijn landgenoot William Meynard.

Ook hun zwaar beschilderde collega Fred Bousquet paste zich in de sportschool aan het nieuwe tijdperk aan. Vijf kilo lichter pakte hij gisteren goud op de 50 vrij in de snelste textieltijd ooit (21,36). Landgenoot Fabien Gilot werd tweede.

Maar niet alleen de sprinters waren heer en meerster. Sebastian Rouault won de twee langste nummers, de 800 en, als eerste Fransman in 76 jaar, de 1.500 vrij. Een nieuwe superster werd in Boedapest geboren met de zege op de 400 meter van de 18-jarige Yannick Agnel. Jacco Verhaeren noemde hem vorige week al beter dan Van den Hoogenband op die leeftijd, en sterker dan Ian Thorpe.

De meeste bewondering ging echter uit naar een rugslagzwemmer: le beau gosse Camille Lacourt, de mooie jongen die in Boedapest spotte met alle wetten. Sinds de terugkeer naar textiel zwemt de twee meter lange reus, 25 jaar oud, niet langzamer, maar sneller. Hij benaderde op de 100 rug (52,11) zelfs het glijpakkenwereldrecord van de Amerikaanse geweldenaar Aaron Peirsol (51,94). Lacourt was de enige die in Boedapest een Europees record wist te verbeteren – wereldrecords zijn dit jaar überhaupt nog niet gezwommen.

„We hebben een grote groep getalenteerde zwemmers”, zei Romain Barnier, coach van onder anderen Lacourt, Gilot en Meynard bij het zwembolwerk Marseille. „Vorig jaar was er veel onrust over de pakken. Die tijd is voorbij. We hebben nog wel concurrentie met zoveel goede zwemmers, zoals we hier in Boedapest hebben gezien. Maar dat is gezond. We staan er goed voor.”