Nederland kort

VVD wil eventueel regeerakkoord niet voorleggen aan leden

DEN HAAG. De VVD is niet van plan de resultaten van de coalitieonderhandelingen ter instemming voor te leggen aan de leden. Wel zullen de liberalen hun achterban informeren over het bereikte resultaat. Dat heeft een woordvoerster van het partijbestuur zaterdag laten weten. Ze zegt dat het volgens de statuten van de VVD niet nodig is om een eventueel regeerakkoord eerst te laten goedkeuren. Er zijn ook geen concrete verzoeken daartoe gedaan onder de ruim 38.000 leden van de VVD, aldus de woordvoerster. Vrijdagavond liet VVD-prominent Pieter Winsemius in Nova weten dat hij het gewenst zou vinden als de leden van de VVD zich op enig moment kunnen uitspreken over een opgesteld regeerakkoord. De partij is het niet eens met zijn gedachten hierover maar vindt het prima dat leden de kwestie aankaarten. „Er is ruimte voor discussie”, zei de woordvoerster. Het CDA heeft de leden wel toegezegd dat er een congres zal komen als de onderhandelingen leiden tot een regeerakkoord en een gedoogakkoord. (ANP)

Kinderen slaan jongen ziekenhuis in

HEERLEN. Een 15-jarige jongen uit Geleen moest in de nacht van vrijdag op zaterdag in het ziekenhuis worden opgenomen na te zijn mishandeld door een 13-jarige jongen en een 14-jarig meisje uit Heerlen. Dat gebeurde op de Beitel in Heerlen, toen de 15-jarige na een avondje stappen bij de tienerdisco samen met een vriend op zijn vader stond te wachten, zo maakte de politie gisteren bekend. Het begon ermee dat de 13-jarige het tweetal zei dat ze weg moesten gaan. Om ruzie te voorkomen deden ze dat, maar het slachtoffer werd even later op de grond geduwd en vervolgens geslagen, geschopt en beroofd. Vlak daarop arriveerde de vader van het slachtoffer. Toen hij hoorde wat er gebeurd was, belde hij de politie, die beide verdachten oppakte. Het slachtoffer heeft onder meer een hersenschudding opgelopen. (ANP)

‘Inzameling Pakistan komt goed op gang’

DEN HAAG. De inzamelingsactie via gironummer 555 voor Pakistan begint goed op gang te komen. Dat heeft woordvoerder Jan van Doggenaar van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gisteren gezegd. Hij zei nog geen bedragen te kunnen noemen die zijn ingezameld. Mensen kunnen sinds donderdag geld storten op het gironummer om de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan te helpen. Aanvankelijk was er enig geharrewar over de vraag of de organisaties een gezamenlijke inzamelingsactie zouden starten of niet. Volgens Van Doggenaar is besloten voorlopig alleen spotjes uit te zenden via radio en televisie. (ANP)

Utrecht: jongen steekt straatcoach in hand

UTRECHT. Een 17-jarige jongen uit Utrecht heeft zaterdag een 23-jarige straatcoach in Utrecht met een mes in zijn hand gestoken. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De coach was samen met een collega aan het werk op de Boomgaardlaan. De jongen, die ze eerder waren tegengekomen, stapte uit een auto en begon te schelden. De coaches probeerden hem tot bedaren te brengen. Daarop pakte de jongen een mes en stak de straatcoach in zijn hand. Hij moest naar het ziekenhuis om de wond te laten behandelen. De jongen is opgepakt. (ANP)

Breuksteen verdwijnt langs oever van IJssel

ARNHEM. Rijkswaterstaat gaat langs de IJssel breuksteen langs de rivieroever verwijderen. De bedoeling is dat de rivier daardoor weer zand op de oevers kan afzetten en zo ruimte maakt voor flora en fauna. Het verwijderen van breuksteen is onderdeel van het project Rijn in Beeld, dat in 2009 van start ging. Sinds de jaren zestig maakte Rijkswaterstaat de oevers sterker door ze te bestorten met steen en puin. De rivier heeft daardoor het karakter van een ‘stromend kanaal’ gekregen. Door het breuksteen weg te halen, kan de rivier weer zand op de oevers afzetten. (ANP)