...misschien kan PSV er eentje missen?

PSV voert na de 6-0 zege op De Graafschap de ranglijst van de eredivisie aan.

Coach Fred Rutten heeft zelfs de luxe om international Afellay extra rust te geven.

Fred Rutten is aan het begin van het seizoen vooral blij dat „de competitie in de kleedkamer” terug is bij PSV. De coach van de Eindhovense voetbalclub is van mening dat zijn ploeg alleen mee kan doen om de prijzen als de spelers elkaar onderling constant scherp houden. Met de komst van Atiba Hutchinson, Jeremain Lens, Marcelo, Marcus Berg en Jonathan Reis heeft de selectie van PSV zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht een impuls gekregen. Na zeges op SC Heerenveen (3-1) en De Graafschap (6-0) is de Noord-Brabantse club na twee speelronden de koploper in de eredivisie. Het kampioenschap is het voornaamste doel van PSV, dat in 2008 de laatste titel veroverde.

Het is veelzeggend dat Rutten tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen sterspeler Ibrahim Afellay op de bank liet beginnen. Daar waar Ajax zijn WK-gangers Luís Suarez, Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw en Gregory van der Wiel direct inzette, kreeg de Nederlandse international van PSV wat extra rust. Bijkomend voordeel is dat Rutten nieuwe aanwinsten als Hutchinson, Lens, Marcelo en Berg speeltijd kon geven. En Ola Toivonen mocht zich tegen SC Heerenveen en De Graafschap uitleven op zijn geliefde positie achter de centrumspits. En met vijf doelpunten in twee duels beleeft hij een sterke seizoensstart.

Rutten is aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bezig bij PSV en hij wil de teleurstelling van zijn eerste jaar wegpoetsen. Na een sterke eerste helft van het seizoen viel zijn selectie na het vertrek van Reis en Danko Lazovic ver terug en haakte de favoriet af in de strijd om het landskampioenschap. FC Twente bleef Ajax voor en PSV moest genoegen nemen met de derde plaats. Daardoor moet de 21-voudig landskampioen zich nu ten koste van het Russische Sibir Novosibirsk zien te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Donderdag speelt PSV de eerste wedstrijd in het zevenduizend kilometer ver liggende Siberië.

Het is typerend voor de werkwijze van Rutten dat hij van de lange reis naar Novosibirsk – morgen met een chartervliegtuig vanaf Keulen – geen thema wil maken. De voormalige verdediger wil zich alleen bezighouden met de wedstrijd tegen de huidige nummer laatst van Rusland. Hij houdt zijn spelersgroep altijd voor dat het teambelang boven alles gaat. En wie niet mee kan of wil, valt af in de strijd om een basisplaats. Ook sentimenten gebaseerd op prestaties uit het verleden tellen niet bij Rutten. Zo zijn de routiniers Timmy Simons en André Ooijer inmiddels met stille trom vertrokken en aast de Mexicaanse international Carlos Salcido al weken op een vertrek.

De contouren van het nieuwe PSV worden langzaam zichtbaar. Voor de inmiddels onomstreden doelman Andreas Isaksson zal Rutten achterin met Stanislav Manolev, Francisco Rodriguez, Marcelo en Erik Pieters voor vier sterke en lange verdedigers kiezen. De Braziliaanse aanwinst Marcelo maakte zaterdagavond in de tweede helft tegen De Graafschap zijn debuut in de eredivisie als vervanger van Jagos Vukovic.

De middelste linie vormt altijd het hart van de ploegen die Rutten de afgelopen jaren trainde. De coach wil dat PSV de tegenstander zijn wil oplegt met een trio dat steeds van positie wisselt en met combinatievoetbal in een hoog tempo. Orlando Engelaar en Afellay zijn normaal gesproken zeker van een basisplaats. En de afgelopen weken heeft de Zweedse international Toivonen zich als schaduwspits zo goed gemanifesteerd dat hij een basisplaats verdient. Na zijn drie doelpunten tegen De Graafschap bleef de nummer zeven van PSV bescheiden. „Ik heb nu vijf keer gescoord, maar ik ben geen type topscorer. Zo’n soort voetballer ben ik nooit geweest”, zei hij.

Berg, de landgenoot van Toivonen die op huurbasis over is gekomen van het Duitse Hamburger SV, zou in het elftal van Rutten wel nadrukkelijk de rol van afmaker moeten vervullen. De centrumspits van PSV speelde tegen De Graafschap opnieuw een ongelukkige wedstrijd. Berg kreeg liefst zeven kansen om te scoren, maar heeft nog altijd geen doelpunt in het shirt van PSV gemaakt. Rutten liet weten dat hij zich geen zorgen maakt over Berg, maar liet wel doorschemeren dat hij met Danny Koevermans en Reis over meer spitsen beschikt.

De flankspelers Balazs Dzsudszak en Lens zijn vaste waarden op de vleugels van PSV. Deze snelle en technische spelers kunnen altijd uit het niets een wedstrijd openbreken. Zo was het zaterdag tegen De Graafschap de nieuwe aanwinst Lens die al in de vierde minuut met handige duikeling na een duel met Purrel Fränkel scheidsrechter Bas Nijhuis verleidde een strafschop te geven én een rode kaart voor de verdediger van De Graafschap. Dzsudszak schoot de penalty raak waarna de wedstrijd eigenlijk al gespeeld was. PSV liep na drie doelpunten van Toivonen uit tot 4-0 waarna Rutten met Nordin Amrabat, Afellay en Marcelo drie wissels in bracht.

De invallers Amrabat en Afellay waren gretig en maakten allebei een doelpunt. Ze bepaalden de eindstand van het eenzijdige duel op 6-0. Daarmee verliep de wedstrijd volgens het scenario dat Rutten voor ogen had. Al stelde de coach dat het „met alle respect” wel om een duel met De Graafschap ging.