Libanon vraagt geld voor leger

De Libanese regering heeft een bankrekening geopend om geld in te zamelen voor nieuwe wapens voor de strijdkrachten.

De stap volgt op de bekendmaking van een Amerikaans Congreslid dat hij voor 100 miljoen dollar aan Amerikaanse wapens voor Libanon heeft geblokkeerd uit bezorgdheid dat ze tegen Israël worden gebruikt. De bezorgdheid van de Democraat Howard Berman is ingegeven door een gewapende botsing tussen Libanese en Israëlische militairen op 3 augustus, waarbij twee Libanese militairen, een Libanese journalist en een Israëlische officier werden gedood.

De Libanese minister van Defensie, Elias Murr, zei zaterdag dat hij hoopte op giften van Libanezen in binnen- en buitenland. Murr zei dat hij en zijn vader om het goede voorbeeld te geven een miljard Libanese pond, ongeveer 660.000 dollar, hadden gedoneerd. De Iraanse ambassadeur in Beiroet bood meteen het leger de steun van de islamitische republiek aan.

De Amerikaanse regering heeft Libanon sinds 2006 voor 720 miljoen dollar militaire hulp geleverd. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde na het incident van 3 augustus aan de hulp voort te zetten. Maar Berman, de voorzitter van de commissie voor buitenlandse betrekkingen van het Huis van Afgevaardigden, zei vorige week dat hij zijn bevoegdheden als wetgever had gebruikt om de wapensteun te blokkeren.

Berman zei dat er in het Congres al ongerustheid bestond over de invloed van de fundamentalistisch-shi’itische organisatie Hezbollah binnen het leger en dat het incident die bezorgdheid nog had versterkt.

Hezbollah wordt gesteund door Iran en Syrië. Israël beschouwt het daarom als een gevaar voor zijn veiligheid. Israël vocht in 2006 een bloedige oorlog uit met Hezbollah, waarbij meer dan 1.200 Libanezen, overwegend burgers, de dood vonden naast 160 Israëliërs. (Reuters, AP, AFP)