Krachtige uitvoering van 'The Lighthouse'

Klassiek Grachtenfestival: The Lighthouse door de Nationale Reisopera. Gehoord: 14/8 Felix Meritis, Amsterdam. Herh.: 16/8. Inl.: grachtenfestival.nl ***

Vorig jaar trokken sponsors zich wegens de crisis terug. Maar het Grachtenfestival is alsnog gered door een reeks sponsors en subsidiënten onder aanvoering van het SNS Reaal Fonds en de gemeente Amsterdam. De toekomst is nog niet geheel zeker, maar er wordt gerekend op volgende edities.

Ondanks een beperkter budget mag het programma er zijn: 150 concerten en optredens van jonge musici op veelal bijzondere locaties langs de grachten en het IJ, zelfs op de schepen die vanaf donderdag Amsterdam aandoen tijdens Sail. Vanuit Felix Meritis is er elke dag vanaf 17 uur een talkshow van programmeur Hans Haffmans, rechtstreeks op Radio 4.

Natuurlijk klinkt Händels Water Music, maar ook Pierrot lunaire van Schönberg en muziek van de Koninklijke Marinierskapel. Ramsey Nasr, de Dichter des Vaderlands, presenteert een project rond de Vierde symfonie van Mahler. Zaterdag is er, ook op tv, het 29ste Prinsengrachtconcert, deze keer met pianist Jean-Yves Thibaudet.

Het festival opende met een indringende uitvoering van de opera The Lighthouse (1980) van Peter Maxwell Davies in samenwerking met de Nationale Reisopera. Het stuk voor drie zangers verhaalt van de nog altijd onopgehelderde verdwijning van drie vuurtorenwachters op de Flannan Islands bij Schotland, in 1900.

Davies suggereert allerlei oplossingen, mistig, mythisch en mystiek: rechtzinnig geloof, ongeloof, schuld, boete en afgoderij, uitmondend in een satanische apocalyps: „Het Beest is opgeroepen uit zijn graf, diep onder het getij (...) om zijn dienaren op te eisen, die niet het teken van rechtvaardigheid op hun voorhoofden dragen.” Timothy Nelson regisseert met lichteffecten een intrigerende en steeds overweldigender voorstelling, helaas zonder boventiteling. Richard Rowe, Kris Belligh en vooral John Molloy zingen uiteindelijk zo krachtig als een volle kathedraal. Jonathan Berman dirigeert met flair en gezag de expressieve muziek van Davies.