Kort nieuws voorpagina

Compensatie voor passagiers wegens aswolk IJsland

Schiphol, 16 aug. Luchtvaartmaatschappijen die in april werden getroffen door de IJslandse vulkaanas zullen de kosten van gestrande passagiers volledig compenseren. Dit hebben het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de KLM vandaag bevestigd. Pagina 9

Petraeus: troepen mogelijk later weg

Washington, 16 aug. Generaal David Petraeus, commandant van de buitenlandse troepen in Afghanistan, houdt nadrukkelijk de optie open om later dan juli 2011 te beginnen met het afbouwen van de NAVO-missie ISAF. Pagina 5

FNV: zwartboek over busvervoer

Rotterdam, 16 aug. Nederlandse touringcarbedrijven houden zich slecht aan de cao. Toeslagen worden niet betaald, roosters niet of te laat verstrekt en chauffeurs zijn overbelast. Tot die conclusie komt FNV Bondgenoten in een zwartboek over het busvervoer. Pagina 3

CBS telt minder echtscheidingen

Rotterdam, 16 aug. Het aantal echtscheidingen lijkt dit jaar, net als vorig jaar, substantieel lager uit te vallen dan in de periode 2005 tot 2008. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Pagina 3

Bomontploffing in Noord-Ierland

Londen, 16 aug. Een bomontploffing in de stad Lurgan in Noord-Ierland heeft het afgelopen weekeinde drie schoolkinderen licht verwond. Pagina 5

Schrijver Herman Franke overleden

Amsterdam, 16 aug. In zijn woonplaats Amsterdam is zaterdag de schrijver Herman Franke (1948) overleden. Hij leed aan prostaatkanker. Hij voltooide kort voor zijn dood Traag licht, het derde deel van zijn roman Voorbij ik en waargebeurd. Pagina 8

Jazz-zangeres Lincoln overleden

Rotterdam, 16 aug. De Amerikaanse jazz-zangeres Abbey Lincoln is zaterdag in een verzorgingshuis in New York overleden. Ze werd 80 jaar. Pagina 8

Tennisser Murray verslaat Federer

Rotterdam, 16 aug. De Britse tennisser Andy Murray heeft vannacht het Masterstoernooi van Toronto gewonnen. In de halve finale versloeg hij Rafael Nadal, in de finale was hij te sterk voor Roger Federer. Pagina 12