Kort nieuws Economie

Ban graanexport uit Rusland gaat in

Moskou, 16 aug. Het is sinds gisteren verboden graan uit Rusland uit te voeren. Moskou heeft het verbod afgekondigd omdat door de droogte en de bosbranden in het land de oogst veel lager zal uitvallen dan in andere jaren. Het verbod blijft tot eind dit jaar van kracht. De regering hoopt zo de prijzen van voedsel in de hand te kunnen houden. De oogst dit jaar zal onvoldoende zijn om aan de behoefte in eigen land te voldoen. Rusland is een van de grootste producenten van tarwe, gerst en rogge in de wereld. President Dmitri Medvedev zei donderdag dat de bosbranden een kwart van de komende graanoogst hebben vernietigd. (ANP)

H&M ziet omzet fors toenemen

Stockholm, 16 aug. Hennes & Mauritz heeft de omzet in de winkels in juli met 10 procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De Zweedse kledinggigant profiteerde van de aantrekkende economie. H&M is qua omzet de derde winkelketen van de wereld. De omzet overtrof de verwachtingen van analisten. In juni was de stijging van de omzet in de winkels nog 9 procent ten opzichte van een jaar eerder en de totale omzetstijging 20 procent. (ANP)

Aviva bevestigt afwijzing van bod

Londen, 16 aug. Het bestuur van het Britse verzekeringsmaatschappij Aviva, het moederconcern van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd, heeft vandaag bevestigd dat het eind juli een overnamebod heeft ontvangen van branchegenoot RSA op een deel van het concern. Het bod is afgewezen, omdat het niet in het belang van de aandeelhouders zou zijn. Afgelopen weekeinde ontstond rumoer onder de aandeelhouders van Aviva, omdat zij niet waren ingelicht over de details van het overnamebod van RSA. (ANP)