Kort nieuws Buitenland

Oppositiepartij in Zuid-Afrika fuseert met splinterpartij

Johannesburg, 16 aug. De voornaamste oppositiepartij in Zuid-Afrika gaat fuseren met een splinterpartij, in de hoop om bij de volgende verkiezingen in 2014 een vuist te kunnen maken tegen het regerende ANC van president Jacob Zuma. De versmelting van de Democratische Alliantie (DA) met de Onafhankelijke Democraten (ID) werd gisteren bekendgemaakt. De DA, die veel blanke kiezers in de Westkaap trekt, haalde vorig jaar bij de verkiezingen 17 procent van de stemmen. De ID, waar relatief veel kleurlingen op stemmen, haalde 1 procent. De partijen zeggen te willen profiteren van de niet ingeloste beloftes van het ANC. (Reuters, BBC)

Elf doden bij geweld in Irak

Bagdad, 16 aug. Bij een serie aanslagen in Irak zijn gisteren elf mensen gedood en tientallen gewond. Onder de doden zijn drie leiders van een sunnitische militie van ex-rebellen die tegen Al-Qaeda-in-Irak vecht. Zij werden onder vuur genomen toen ze een moskee verlieten in Jurf al-Sakhr, net ten zuiden van Bagdad. Gewapende mannen beroofden vorige week de bemanningen van vier schepen die voor anker lagen in Iraakse wateren voor de kust van Basra. Dat heeft een Amerikaanse marinewoordvoerder gisteren gemeld. (Reuters, AP)

Zes migranten gedood in Egypte

Kairo, 16 aug. Mensensmokkelaars en de Egyptische politie hebben afgelopen weekeinde zes Eritrese illegale migranten gedood bij de Egyptische grens met Israël, zo hebben de Egyptische autoriteiten zaterdag meegedeeld. De smokkelaars hielden meer dan 50 Eritreërs vast om meer geld van hen los te krijgen. Een aantal wist met wapens van bewakers te ontsnappen. Bij een daaropvolgende schietpartij werden vier migranten gedood; de politie doodde er later nog twee. De Sinaï is een belangrijke route voor Afrikaanse migranten. (Reuters, AP)

Schip met Tamils arriveert in Canada

Vancouver, 16 aug. Bij het Canadese Vancouver Island is vrijdag een schip met zeker 450 Sri-Lankese asielzoekers, allen Tamils, aangekomen na een tocht van drie maanden over de Grote Oceaan. Volgens sommige berichten hadden zij eerst asiel willen aanvragen in Australië, maar zijn zij daar weggestuurd of hebben zij daar van afgezien. Eén man is onderweg gestorven, de overige opvarenden waren er beter aan toe dan de Canadese grenswacht had verwacht. De autoriteiten willen onderzoeken of er leden van de rebellenbeweging Tamil Tijgers bij de groep zijn (AP)

Jordaanse agenten in Darfur ontvoerd

Amman, 16 aug. In de West-Soedanese regio Darfur zijn zaterdag twee Jordaanse politiemannen van de vredesmacht van Afrikaanse Unie en VN ontvoerd. Dat heeft de Jordaanse regering meegedeeld. De ontvoering had plaats in de stad Nyala in het zuiden van Darfur. Bij het doorgaand geweld in het gebied zijn regeringssoldaten en met hen verbonden Arabische milities, versplinterde rebellengroepen en criminelen actief. (Reuters, AFP)

Franse zigeuners blokkeren snelweg

Bordeaux, 16 aug. Franse woonwagenbewoners hebben gisteren urenlang een snelweg in de buurt van Bordeaux geblokkeerd uit protest tegen de ontruiming van hun nabijgelegen woonwagenkamp. Het gaat om de eerste protestactie van woonwagenbewoners in Frankrijk. De Franse regering wil een deel van de zeshonderd illegale woonwagenkampen in het land ontruimen. Een aantal van de bewoners van die kampen, onder wie Roemeense en Bulgaarse Roma, moet het land uit. Bij de actie van gisteren waren geen Roma betrokken. (AFP)

Weer watersnood in Midden-Europa

Bratislava, 16 aug. Tsjechië, Polen en Slowakije zijn afgelopen weekeinde opnieuw getroffen door overstromingen na hevige regenval. Daarbij is zeker één man omgekomen. Vorige week waren in Midden-Europa ook al overstromingen. Toen vielen meer dan tien doden. (AP)