Kort nieuws Binnenland

Verdachten van trammishandeling blijken getuigen

Amsterdam, 16 aug. De politie Amsterdam heeft in een opsporingsverzoek op de lokale zender AT5 mensen die getuigen waren van een zware mishandeling betiteld als de daders. Op beelden van de bewakingscamera van een tram, waarin op 1 augustus een man werd afgetuigd, waren mensen te zien die niets met het incident te maken bleken te hebben. Dat meldde de politie zaterdag. De politie stelt de gang van zaken te betreuren. Het 26-jarige slachtoffer sprak twee mannen aan die in de tram op de vloer spuugden. De twee riepen hun vrienden erbij, die verderop in de tram stonden. De groep van zeven of acht personen tuigde de man vervolgens af. Hij werd ook meerdere malen gestoken, onder meer in zijn hoofd en zijn hals. Het slachtoffer lag enkele dagen in het ziekenhuis. (ANP)

Veel problemen op water door wind

IJmuiden, 16 aug. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het gisteren erg druk gehad met tientallen zeilschepen en motorschepen die door de harde wind in de problemen kwamen. Dat heeft een woordvoerder gemeld. In totaal kwamen achttien reddingsstations van de KNRM over de hele kust meerdere keren in actie. Volgens de woordvoerder is dat „erg veel voor een zondagmiddag”. Het ging vooral om zeilschepen die water maakten of omsloegen en motorschepen die door de zware golfslag motorstoring kregen. Door de koude wind waren er maar heel weinig zwemmers in zee, meldde de KNRM. Het KNMI waarschuwde dat ook vandaag de wind voor de kust kracht 6 tot 7 zou bereiken. (ANP)

Alle Nederlanders in India terecht

Den Haag, 16 aug. Alle Nederlanders in het door noodweer en overstromingen getroffen gebied in India zijn terecht. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Een groep van zeven mensen wist vandaag een plek te bereiken waar een internetverbinding was en legde contact met hun reisorganisatie. Door de overstromingen kwamen bijna tweehonderd mensen om het leven, onder wie zeker vijf Europese toeristen. Ook zijn er veel vermisten. Buitenlandse Zaken was in eerste instantie op zoek naar twaalf Nederlanders in het rampgebied. Met hen was al contact gelegd. De groep van zeven Nederlanders is pas later aangemeld als vermist door de reisorganisatie. (ANP)

Defensie bekijkt klachten academie

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 16 aug. Het ministerie van Defensie gaat meldingen van wangedrag op de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda onderzoeken. Dat heeft minister Van Middelkoop (Defensie, CU) vandaag laten weten. Hij neemt de aantijgingen die Jan Kleian, voorzitter van de militaire vakbond ACOM, dit weekeinde uitte „zeer serieus”. Kleian zei tegen dagblad De Telegraaf dat studenten en personeel op de NLDA zich schuldig maken aan geweld, aanranding en racisme. Zeven vakbondsleden zouden hiermee te maken hebben gekregen. In eerste instantie meldde Defensie nog dat het om oude zaken zou gaan. Volgens de vakbond waren de klachten slechts het topje van de ijsberg.