Internationaal kort

Libanon zegt militantenleider te hebben gedood

Beirut. Libanese veiligheidofficieren zeggen dat zij de verdachte leider van de militante sunnitische beweging Fatah al-Islam hebben doodgeschoten. Abd-al-Rahman Awad en een metgezel werden zaterdag onderschept op de hoofdweg richting Syrië in Oost-Libanon en overleden na een kort vuurgevecht met veiligheidstroepen. Abd-al-Rahman Awad stond hoog op de Libanese lijst van terreurverdachten. In 2007 vocht Fatah al-Islam een drie maanden durende strijd met het Libanese leger, waarbij 400 mensen werden gedood. De militantengroep zou banden hebben met Al-Qaeda, al wordt dat door de groep ontkent. (BBC, Reuters)

Acht toeschouwers dood bij rally-race VS

Los Angeles. Ten minste acht toeschouwers van een rally-race in de Amerikaanse staat Californië zijn zaterdagavond omgekomen toen een rallywagen het publiek inreed. Zeker twaalf mensen raakten gewond, meldt de Los Angeles Times. Het ongeluk had plaats tijdens de California 2000-race in de Lucernevallei, een geliefde plek voor autorally's ten noordoosten van de stad San Bernardino. Vermoedelijk verloor de bestuurder de macht over het stuur. De gewonden werden per helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Een ooggetuige vertelt tegenover persbureau AP hoe een auto uit de eerste groep van twintig over een helling reed en daarna aan het zicht onttrokken werd, waarna geschreeuw en gegil te horen was. De jaarlijkse nachtelijke rally-race voert door de bedding van een drooggevallen rivier in het zuiden van Californië. (BBC, ANP)

Datum aftocht Afghanistan onzeker

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Volgens de Amerikaanse generaal Petraeus is het nog geen uitgemaakte zaak of de Amerikaanse troepen in 2011 Afghanistan zullen verlaten. In een interview met de Amerikaanse zender NBC dat gisteren werd uitgezonden zegt de bevelhebber van de internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) dat president Obama en vice-president weliswaar duidelijk zijn geweest over die datum, maar dat hij zich als militaire adviseur van de president het recht voorbehoudt om tegen een aftocht te adviseren als die niet verantwoord is. In een reeks interviews die de Amerikaanse zender met Petraeus maakte, is hij voorzichtig optimistisch over de situatie in Afghanistan. De generaal sprak over „kleine gebieden van vooruitgang” in de zuidelijke provincies Kandahar en Helmand.

Bekijk het hele NBC-interview op nrc.nl/buitenland

Rusland zet ban op export van graan

moskou. Rusland heeft de export van graan stopgezet tot het einde van het jaar, nadat aanhoudende droogte en bosbranden de gewassen hebben vernietigd. Rusland is een van de grootste graanproducenten ter wereld. Waarschijnlijk zullen door het exportverbod de graanprijzen in gebieden als het Midden-Oosten sterk stijgen. Met de maatregel hoopt Rusland de binnenlandse voedselprijzen onder controle te houden. Het Russische ministerie van Landbouw waarschuwde dat er dit jaar waarschijnlijk onvoldoende graan is voor de eigen behoefte van het land. De graanoogst is dit jaar ten minste een derde minder vergeleken met vorig jaar. (BBC)

‘Politie Servië tipte criminelen’

BELGRADO. Enkele verdachten van misdrijven zijn in Servië de afgelopen jaren aan arrestatie ontkomen, doordat ze tijdig door de politie werden gewaarschuwd. Sommigen van hen vluchtten daarop naar het buitenland, anderen doken onder. Dat meldde de Servische krant Blic gisteren. De krant stelt over informatie te beschikken dat de Servische maffia stromannen op hoge posten bij de politie heeft kunnen plaatsen en daardoor tijdig op de hoogte is van operatieve plannen. Maar ook anderen zouden getipt zijn over hun op handen zijnde arrestatie. Zo verdween Goran Hadzic, die door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, in 2004 spoorloos, kort voor de politie aan zijn deur kwam om hem namens het tribunaal te arresteren. (ANP)