'Ik ben een hele schijterd op de fiets'

Yvonne van Vlerken (31) is voor het tweede jaar op rij Europees kampioene op de halve Ironman.

Triatlete Yvonne van Vlerken beleeft een fijne zomer. Twee weken geleden werd ze tweede op het WK lange afstand, gisteren prolongeerde ze in Wiesbaden haar Europese titel op de halve Ironman, in een nieuw wedstrijdrecord.

Al een beetje hersteld?

„Ja hoor, ik ben net mijn spulletjes aan het pakken voor een weekje Nederland. Ik ben erg tevreden over de wedstrijd, wel jammer dat het de hele tijd hard regende. We moesten 1.500 hoogtemeters overbruggen, het afdalen was erg gevaarlijk. En ik ben al een hele schijterd op de fiets. Gelukkig mag je bij triatlon niet stayeren: een hoop meiden in een gladde afdaling, dat zou geen goed idee zijn. Door de loopproef was ik een minuut sneller dan mijn record van vorig jaar, maar het was close, de topvijf zat binnen de vier minuten.”

Het EK komt erg kort na het WK.

„Ja, daardoor waren sommigen afwezig. Maar mijn piek lag echt hier, het WK was meer een training. Wiesbaden is maar 45 kilometer van waar we wonen, dus ik ken het parcours erg goed. Bovendien hoefde ik geen tijd te verliezen met reizen.”

Wat zijn de volgende doelen?

„Eerst een weekje bijkomen in Nederland en daarna ga ik terug naar Oostenrijk om te trainen voor de Ironman in Hawaiï, op 9 oktober.”

En het wereldrecord?

„Dat is bijzaak. In 2008 was dat echt mijn doel omdat het al veertien jaar stond. Ik wilde dat breken en dat is toen gelukt.”

Kan je nog veel progressie maken?

„Zwemmen kan nog veel beter. Ik train met een zwemvereniging, want ik mis de techniek die je normaal op jonge leeftijd aanleert. Elke wedstrijd gaat beter, maar ik zal wel nooit als eerste uit het water komen.”