Het nieuwe AZ is een vreemdelingenlegioen

AZ 1 FC Groningen 1

Ruststand 0-0. 76. Sparv 0-1, 87. Martens 1-1. Scheidsrechter: Blom. Toeschouwers: 16.004.

Alkmaar, 16 aug. - „Danny, Danny Koef”, zong een deel van de AZ-aanhang zaterdag op de muziek van het nummer Daddy Cool van Boney M. Het was een smeekbede aan het adres van spits Danny Koevermans, die bij PSV door de grote concurrentie veroordeeld is tot de reservebank, om terug te keren naar de Alkmaarse club.

Inderdaad miste AZ een afmaker tegen FC Groningen. Talrijke opgelegde kansen leverden slechts één treffer op, waardoor net als tegen NAC onnodig twee punten werden ingeleverd. Het is de prijs die de voormalige landskampioen betaalt voor de uitverkoop van zijn grote talenten. Mounir El Hamdaoui (naar Ajax), Jeremain Lens (PSV) en Moussa Dembélé (mogelijk Fulham) waren vorig seizoen goed voor 36 competitietreffers. Ook David Mendes da Silva (Salzburg) kon vanuit de tweede lijn nog wel eens scoren.

De (goedkope) alternatieven waarover de nieuwe trainer Gertjan Verbeek beschikt voor de vervanging van de centrumspits zijn geblesseerd. Bovendien is het onzeker of zij überhaupt geschikt zijn om AZ aan doelpunten te helpen. Zoals Charlison Benschop (ex-RKC), en de 21-jarige Jonathas, een echte goalgetter, van wie Verbeek niet weet niet of hij het niveau van de eredivisie al aan kan. Verder beschikt AZ over de IJslander Kolbeinn Sigthórsson, die door een blessure twee jaar niet heeft gespeeld. Ook Graziano Pellè staat nog onder contract, maar de technische leiding wil de Italiaan verkopen of verhuren. Zijn salaris drukt te veel op de begroting. In de wetenschap dat hij voor de sluiting van de transfermarkt op 31 augustus moet vertrekken is zijn motivatie gedaald. Verbeek voelt er dan ook niets voor om tijdelijk weer een beroep op hem te doen.

Verbeek gaat ervan uit dat hij niet voldoende geld krijgt om een nieuwe aanvaller aan te trekken. „We houden door al die verkochte spelers inmiddels wel wat euro’s over, maar daar haal je geen spits voor”, beseft hij. Wie informeert naar de financiële situatie van AZ, krijgt van verschillende leidinggevenden verschillende antwoorden. Algemeen directeur Toon Gerbrands stelt dat zijn club een schuld heeft van 3,9 miljoen euro aan de curatoren. Van elke verkochte speler hoeft slechts 10 procent te worden afgedragen. Als na een aantal jaren de schuld niet is afgelost, wordt het nog openstaande bedrag kwijtgescholden.

Technisch directeur Earnest Stewart maakt duidelijk dat op een ander gebied ook gaten moesten worden gedicht. AZ is immers teruggegaan in begroting van 40 naar 25 miljoen euro. „Er is dus minder geld om personeel te betalen dat we nog wel in dienst hebben”, rekent hij voor. Als Dembélé, doelman Sergio Romero en Pellè worden verkocht is er volgens hem „wel wat mogelijk”, maar dat zal niet voor een spits zijn. „Want met Jonathas, Benschop en Sigthórsson hebben we die vacature voldoende opgevuld.”

AZ kreeg voor Mendes da Silva, El Hamdaoui en Lens ongeveer 11 miljoen euro. Daar kan nog een bedrag van 6 miljoen euro voor Dembélé bij komen. Maar dan moeten AZ en Fulham het wel eens worden over de afkoopsom. AZ is veel spelers kwijtgeraakt doordat het schappelijke afkoopsommen heeft gevraagd. „Marktconforme bedragen”, noemt Gebrands dat. Dembélé en El Hamdaoui zouden overigens volgend jaar voor niets hebben mogen vertrekken omdat dan hun verbintenis zou aflopen. Zij moesten dus wel in de verkoop.

Ondertussen is AZ een vreemdelingenlegioen geworden. Er stonden zaterdag tien nationaliteiten op het veld. Gelegenheidsspits Erik Falkenburg was overigens een Nederlander. De oud-Spartaan is balvast, heeft een goede techniek en balaanname, maar mist snelheid en scherpte voor het doel. Toch maakte hij een treffer voor AZ, die ten onrechte door scheidsrechter Kevin Blom wegens buitenspel werd afgekeurd. Maar Falkenburg miste voor rust ook twee keer met het hoofd.

AZ voetbalde verzorgd en combineerde bij vlagen heel aardig. Een in de verdediging slecht weggewerkte bal werd door de Groninger Tim Sparv echter met een stuiter ingeschoten (0-1). Maarten Martens, die veel balverlies leed op het middenveld, maakte dat goed door gelijk te maken. Vervolgens miste Brett Holman twee droomkansen waardoor AZ alsnog drie punten had kunnen pakken. Voor het zelfvertrouwen van AZ is een scorende centrumspits voor de nabije toekomst van groot belang.