Georgiër nieuwe eigenaar Vitesse

De Georgische zakenman Merab Jordania (49) wordt de nieuwe eigenaar van Vitesse. Hij heeft de ambitie met de Arnhemse voetbalclub binnen drie jaar kampioen van Nederland te worden. Daartoe zal Jordania de begroting voor het huidige seizoen aanzienlijk verruimen. Tevens wordt de selectie versterkt. Vitesse is de eerste Nederlandse club die in buitenlandse handen komt.

Jordania is voormalig voorzitter van de Georgische voetbalbond en oud-speler en eigenaar van Dinamo Tblisi. Hij neemt bij Vitesse de aandelen over van Maasbert Schouten, de voorzitter van de raad van commissarissen. De club verkeert al sinds 2002 in financiële problemen. Vorig jaar werd uitstel van betaling aangevraagd. Met hulp van de gemeente Arnhem kwam er een saneringsoperatie van 27 miljoen euro. Als gevolg daarvan moest de selectie voor het huidige seizoen fors worden ingekrompen.

Jordania, die zegt een vriend te zijn van Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA), is van plan de spelersgroep weer snel uit te breiden. Hij heeft zijn vermogen opgebouwd met onder andere een voetbalconsultancybureau. De Oost-Europeaan stelt over een groot netwerk te beschikken „en daar gaat Vitesse op korte termijn de vruchten van plukken”.

Jordania zal zich nadrukkelijk bezighouden met het aantrekken van spelers. Hij wil net zoveel investeren als nodig is om de club kampioen te maken. Jordania wil ook zo snel mogelijk een nieuwe trainingsaccommodatie voor de eredivisieclub realiseren.

Vervolg Vitesse: pagina 11

Jordania bestuurde bond

De Georgiër heeft in eerste instantie niet de intentie grote personele veranderingen door te voeren bij de club die in het Gelredome speelt. Hij beweert te hebben gekozen voor Vitesse „omdat de club oog heeft voor het opleiden van jonge voetballers. Bovendien gaat het om een van de oudste clubs van Nederland met een rijke historie”.

Jordania trad in 2005 na acht jaar terug als voorzitter van de Georgische voetbalbond (GFF). Dat zou onder druk zijn gebeurd. Hij werd gearresteerd wegens verduistering, maar zou later van alle blaam zijn gezuiverd.

Verder zou hij in 1999 het slachtoffer zijn geweest van een handgemeen omdat hij vond dat hij recht had op een transfersom van een Turkse club voor de speler Georgi Kiknadze. Jordania werd volgens persberichten neergeslagen nadat hij een revolver had getrokken en liep daarbij een diepe hoofdwond op. De Georgische voetbalbond ontkende het gevecht en liet weten dat het om een ongeluk ging.