een weekeinde vol voetbal

FC Twente wacht nog op de eerste zege en het eerste doelpunt van het nieuwe seizoen. Zaterdag speelde de landskampioen in Enschede gelijk tegen sc Heerenveen (0-0), net als een week eerder bij Roda JC. „We hebben een probleem”, zei de nieuwe trainer Michel Preud’homme. „Het lukt ons maar niet om te scoren. Ik heb er wel ideeën over hoe we dit gaan oplossen. Het is alleen niet iets dat je even in een dag doet.”

Martin Jol was zaterdag tevreden over de overwinning van Ajax op Vitesse (4-2). De trainer constateerde echter ook dat zijn ploeg opnieuw twee tegentreffers kreeg. „Die foutjes in de verdediging moeten eruit”, zei Jol. „Tegen andere ploegen kun je dergelijke slordigheden niet goedmaken. Aan de andere kant was dit alweer de zesde wedstrijd in veertien dagen. Laat ik het daarom maar positief zien. We hebben vier keer gescoord. Daar ben ik blij mee.”

NEC is na twee speelronden in de eredivisie de enige club die koploper PSV kan bijbenen. De club uit Nijmegen won gisteren ook het doelpuntenfestijn met Willem II (3-5), na de zege op VVV-Venlo (1-0) vorige week. Tegen Willem II scoorde Bjorn Vleminckx driemaal voor NEC.

De fans van FC Utrecht wachten gespannen op het einde van de transferperiode. Ze vrezen voor het vertrek van Dries Mertens. Zijn naam prijkt bij menig club in binnen- en buitenland op het wensenlijstje. De Belg is in uitstekende vorm en ontpopte zich in het Europese voortraject als smaakmaker bij Utrecht. Ook gisteren, in het met 3-1 gewonnen thuisduel met NAC Breda, was Mertens de belangrijkste man. „Op dit moment ben ik heel tevreden bij FC Utrecht”, reageerde Mertens op vragen over zijn toekomst. „Ik weet niet of het een goed moment is om te vertrekken. We hebben een goede ploeg, ik heb het erg naar mijn zin.”

John van den Brom, debuterend eredivisietrainer, was teleurgesteld na de thuisnederlaag van ADO Den Haag tegen Roda JC die volgde op de nederlaag bij Vitesse. „Zuur als je twee keer goed hebt gespeeld en op nul punten staat. Ik had mij er veel meer van voorgesteld.” Van den Brom had zijn elftal gecomplimenteerd voor de inzet, speelwijze en gecreëerde kansen. Kritiek had hij ook. „Bij de eerste twee doelpunten van Roda JC hebben wij kinderlijk lopen verdedigen.”

In de Premier League heeft Liverpool gisteren in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een overwinning tegen Arsenal uit handen gegeven. Doelman Pepe Reina verwerkte een bal, die via de doelpaal terug het veld in kwam, niet goed en liep de bal in eigen doel: 1-1. Liverpool was op voorsprong gekomen door een treffer van David Ngog. De thuisclub speelde op dat moment al met een man minder na een rode kaart voor Joe Cole, die debuteerde bij Liverpool.

Chelsea is met een klinkende zege begonnen aan het nieuwe seizoen in de Premier League. De titelverdediger versloeg zaterdag West Bromwich Albion met 6-0. Didier Drogba maakte drie doelpunten. Florent Malouda scoorde tweemaal, Frank Lampard eenmaal. Chelsea werd vorig seizoen kampioen dankzij ruime zeges in de laatste twee thuisduels met Wigan Athletic (8-0) en Stoke City (7-0). In de laatste drie competitieduels op Stamford Bridge heeft Chelsea nu 21 keer gescoord.

Olympique Marseille wacht na twee speelronden nog op het eerste punt in de Franse competitie. De titelhouder ging zaterdag opnieuw onderuit. Valenciennes won op eigen veld met 3-2. Vorige week leed Marseille voor eigen publiek een pijnlijke nederlaag tegen het gepromoveerde Caen (1-2). Hatem Ben Arfa ontbrak bij Marseille. De Franse international wil vertrekken en kwam vorige week twee keer niet op de training. Trainer Didier Deschamps zette hem uit de selectie.

Ali Karimi is gisteren door zijn club Steel Azin FC ontslagen. De Iraanse topvoetballer zou tijdens de ramadan niet vasten. „Wij zien ons genoodzaakt Karimi te ontslaan”, aldus de club Steel Azin FC op de website. De 31-jarige Karimi, die in 2004 werd gekozen tot beste voetballer van Azië en die twee jaar speelde voor Bayern München, staat tweede op de lijst van spelers met meeste interlands voor Iran.

Sevilla heeft het eerste duel met FC Barcelona om de Spaanse Super Cup met 3-1 gewonnen. De landskampioen, die zonder de Spaanse WK-gangers speelde, leidde bij rust nog met 0-1 door een goal van Zlatan Ibrahimovic. In de tweede helft kwam bekerwinnaar Sevilla op gelijke hoogte door een treffer van Luis Fabiano. Frédéric Kanouté besliste het duel vervolgens met twee doelpunten in tien minuten tijd.