Duitse golfer wint major

De Duitser Martin Kaymer heeft vannacht in Sheboygan (Wisconsin) verrassend het PGA Championship op zijn naam geschreven. De 25-jarige golfer besliste het vierde en laatste major-toernooi in een playoff met de Amerikaan Bubba Watson over drie holes. Hij verdiende 1,35 miljoen dollar (1 miljoen euro) met zijn eerste grote triomf in zijn carrière.

Beide spelers eindigden op Whistling Straits na vier ronden op een score van 277 slagen. Kaymer gebruikte 70 slagen voor zijn laatste omloop, Watson 68. Ook Dustin Johnson belandde na zijn laatste sessie aanvankelijk op een totaal van 277. De Amerikaan kreeg evenwel een straf van twee extra slagen wegens een reglementaire fout in een bunker op de achttiende hole.

Kaymer en Watson gingen op de eerste twee holes van de play-off met opeenvolgende birdies gelijk op. Op de derde hole kwamen beide titelkandidaten in de problemen. Met een bogey haalde Kaymer het kampioenschap uiteindelijk binnen, tegen een dubbele bogey van Watson.

Kaymer, afkomstig uit Düsseldorf, is na Bernhard Langer de tweede Duitser met een Major-toernooi op zijn naam. Langer won zowel in 1985 als in 1993 de Masters in Augusta (Georgia). Zijn opvolger is prof sinds 2005. Op de Europese Tour behaalde hij al vijf titels, waaronder het Abu Dhabi Championship in 2008 en 2010.

In 2009 was hij geruime tijd uitgeschakeld door een viervoudige breuk in zijn voet. Die blessure had hij opgelopen bij het karten met vrienden.

Kaymer begon ooit met voetbal en kwam op zijn tiende jaar in aanraking met golf. Hij combineerde beide sporten tot zijn vijftiende, toen hij werd gedwongen om te kiezen. Aan zijn voetbalcarrière kwam een eind. Vijf jaar geleden werd golfer Kaymer prof. In 2007 maakte hij zijn debuut in de Europese Tour.

Tiger Woods eindigde vannacht op de 28ste plaats, met een totaalscore van 286 (-2). De nummer 1 van de wereldranglijst liep een slotronde van 73. Hij slaagde er niet in zich rechtstreeks te plaatsen voor het Amerikaanse team dat tegen Europa om de Ryder Cup speelt. Dat jaarlijkse prestigeduel is begin oktober in Wales. De volgende acht Amerikanen hebben zich geplaatst voor de Ryder Cup: Phil Mickelson, Hunter Mahan, Bubba Watson, Jim Furyk, Steve Stricker, Dustin Johnson, Jeff Overton en Matt Kuchar. Teamcaptain Corey pavin wijst nog vier spelers aan.

Mickelson sloot het PGA Championship af op de twaalfde plaats (282). De Amerikaan verkleinde daarmee opnieuw zijn achterstand op Woods op de wereldranglijst. Met een slotronde van 67 slagen leverde hij zondag op Whistling Straits de beste prestatie. (ANP)