De smaken van Amerika

Ik ben Amerika-fan. Nou begrijpt iedereen dat meestal nog wel, als het gaat over winkelen in New York of wandelen in de uitgestrekte natuurparken. Maar dat voor mij uit eten gaan in Amerika minstens zo’n fijne attractie is als de steden en het natuurschoon, wordt meestal niet begrepen. Amerikaans eten, dat is voornamelijk treurigmakend fastfood, toch?

Inderdaad, als je je niet goed hebt voorbereid, en na een dag autorijden over stoffige freeways hongerig arriveert in een stadje in de middle of nowhere, dan is de kans groot dat je bij de Taco Bell op Main Street belandt voor een vette, smakeloze hap. Terwijl twee straten verder een klein eethuisje is waar je gerookte wilde zalm en biersoep met kaas had kunnen eten, geserveerd met een glimlach. Een gemiste kans.

Deze week gaat het over goed gelukt en echt lekker Amerikaans eten. Daaronder ook een paar ware Amerikaanse klassiekers.

Amerika is in alle opzichten groot en overweldigend. Er is zo véél van alles, en je moet de hele tijd kiezen. Een van de keuzes die je er bijna dagelijks moet maken is welke dressing je op je sla wilt. Van doodgewoon (Italiaans, honing-mosterd) tot zeer geheimzinnig klinkend: Thousand Island, Green Goddess. Als je aan het begin van je vakantie meteen een hele lekkere ontdekt scheelt dat gelukkig bij elk volgend etentje weer wat keuzestress. Mijn favoriet is de Blue Cheese-dressing, en na vijf reizen door Amerika heb ik daar aardig wat versies van geproefd. Vieze, gummi-achtige fabrieksvariëteiten en culinair goedgekeurde met biologische karnemelk en lokale blauwe kazen.

Een goede Blue Cheese-dressing past bij iedere simpele salade. Maar voor het optimale jarenzestigretrogevoel doen we hem vandaag op plakken ijsbergsla, in een traditionele wedge salad.

Eet hem zoals de Amerikanen dat doen: als voor- en niet als bijgerecht, gevolgd door een flinke steak.

150 gram Gorgonzola, op kamertemperatuur, of een andere romige blauwe kaas

250 ml karnemelk

125 ml zure room

2 eetlepels mayonaise

1-2 eetlepels witte wijnazijn

1 grote, krakend verse krop ijsbergsla

Om te garneren:

2 rijpe tomaten, in kleine blokjes gesneden

4 plakjes ontbijtspek, knapperig gebakken en verkruimeld

4 bosuitjes, in ringetjes

Prak de kaas met een vork in een grote kom. Doe de karnemelk, zure room, mayonaise en azijn (naar smaak) erbij en roer tot je een enigszins gladde massa hebt. Breng op smaak met zout en flink wat peper. Snij de sla in vier parten en snij elk part dan weer doormidden, maar zo dat de bladeren bij het stronkje aan elkaar vast blijven zitten. Spoel ze af en laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg op elk bord twee plakken sla. Lepel de dressing erover en garneer met tomaat, spek en bosui.

Klary Koopmans

Janneke Vreugdenhil is tot 30/8 met vakantie. Culinair journalist Klary Koopmans vervangt haar.