De feestfontein

Nederland, Rotterdam, 02-07-10 Foto genomen vanuit de Goodyear Zeppelin. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Rotterdam, 02-07-10 Foto genomen vanuit de Goodyear Zeppelin. © Foto Merlin Daleman

De Hofpleinfontein in Rotterdam lag er direct na de WK-overwinning van het Nederlands voetbalelftal op Brazilië, 2 juli jongstleden, nog netjes en saai bij: geen enkel teken van feest te zien.

Maar zoals inmiddels traditie bij Rotterdammers, stroomde de fontein na verloop van tijd vol met feestvierende Oranjefans. Die avond was te zien hoe mensen de polonaise dansten langs de rand van de fontein, hoe ze met de Nederlandse vlag zwaaiden terwijl ze zich wentelden in de waterstralen. Dit alles met een biertje in de ene hand en een vuvuzela in de andere.

Oranje is niet de enige feestkleur waar de fontein weleens in wordt gehuld. Als Hindoestanen hun kleurige nieuwjaarsfeest vieren, Holi Phagwa, spuit de fontein enkele dagen rood water. Er heeft ook eens groen water gevloeid toen de gemeente Rotterdam wilde vieren dat ze was overgestapt op groene stroom.

Ook deze maand neemt de fontein een prominente plek in: bij de Bavaria City Racing, een race-evenement dat elk jaar duizenden bezoekers trekt. Waar nu de personenauto’s hun weg zoeken op de rotonde zullen straks op 22 augustus de Formule 1-wagens voorbij zoeven.