boekberichten

‘The Great Gatsby’ als adventure game in ‘weelderig art deco’

Aangeboden op de spelletjesverkoopsite I-play: een adventure game gebaseerd op F. Scott Fitzgeralds The Great Gatsby. ‘Breng de legendarische Amerikaanse roman tot leven’, zo luidt de reclametekst. ‘Spend a summer on a jazz-fueled adventure. Experience the Roaring Twenties first-hand as you uncover secrets behind the richly decadent facade. Explore one of the most tragic tales in literary history’. Nog intrigerender is de aanbeveling ‘Recreate Fitzgerald’s famous prose, assemble your own library’. De tekeningen bij de game worden door de makers aangeduid als ‘weelderig art deco’, maar het is de vraag of de in 1940 overleden Fitzgerald het daarmee eens zou zijn. Bij aankoop van het spel krijg je een ‘exclusive 18 month Great Gatsby calendar’ cadeau.

Monroe las graag Joyce en Whitman

Dat ze van James Joyce hield, wisten we – al was het maar door de beroemde foto die Eve Arnold van haar maakte terwijl ze Ulysses las. Maar Marilyn Monroe hield ook van Walt Whitman en Samuel Beckett, en vulde haar boekenkasten met Shaw, Hemingway, Lawrence, Fitzgerald en Steinbeck. Haar leesbiografie is goed te volgen in Fragments, een verzameling van autobiografische geschriften van de Amerikaanse filmster (1926-1962) die in oktober verschijnt. Volgens samensteller Bernard Comment behoorden Whitmans poëziebundel Leaves of Grass en Joyce’ Ulysses tot haar favoriete boeken. In Fragments staan ook Monroe’s ervaringen met boeken over de Renaissance, alsmede dertig weinig bekende foto’s en brieven. Volgens Comment bevat zijn boek ook nieuws over Monroe’s liefdesleven (lees: John en Robert Kennedy). Enkele dagboekaantekeningen betreffen haar (derde) huwelijk met Arthur Miller.

Literaire website gaat voor papieren boek

De succesvolle literaire website FiveChapters.com maakt bekend dat ze zich op de markt van het gedrukte boek gaan oriënteren. Met korte verhalen bovendien: oprichter David Daley vertelde aan de Amerikaanse website MediaBistro dat er twee bundels onderweg zijn van auteurs die op de website debuteerden. Daley doet dit in zijn eentje, en het klinkt eenvoudig: „De manier van zakendoen is veranderd. Als een literair boek 3000 exemplaren verkoopt, dan is dat tegenwoordig veel. Het is maar de vraag of het zin heeft om daarvoor een leger aan publicisten en marketingmensen in te zetten. Je kan het net zo goed in je eentje doen, als je een website hebt waar mensen toch al graag elke week naar kijken.” Het eerste boek zal in januari 2011 verschijnen: een bloemlezing uit verhalen van de website Only Connect.

Weesgegroetjes voor auteur

God is Not Great

‘We gaan allemaal dood, alleen ik een stukje sneller,’ aldus de met kanker gediagnosticeerde intellectueel en auteur van het polemische God is Not Great Christopher Hitchens. ‘Ik respecteer gelovigen niet’, verkondigde hij samenvattend in een interview met NRC. Nu heeft de de conservatieve katholieke schrijver Thomas Peters lezers van zijn website (‘American Papist’) gevraagd om voor Hitchens te bidden: „één Weesgegroetje per dag, opdat hij de nabijheid van God kan ervaren in zijn laatste dagen.” Als deze actie bedoeld was om irritatie te wekken dan is dat niet gelukt: „Het baat niet, maar het schaadt evenmin”, aldus Hitchens in een reactie. Wel waarschuwde hij zijn fans: „Als ik me ooit op God beroep, ga er dan maar vanuit dat het de invloed van medicijnen zal zijn.”

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl